Stefan Löfven

Slaktes etter intervju

Statsminister Stefan Löfven avviser at Sveriges coronastrategi er mislykket. Det er en ekspert tvert uenig i.

CORONA: Statsminister Stefan Löfven avviser at coronastrategien var mislykket. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB
CORONA: Statsminister Stefan Löfven avviser at coronastrategien var mislykket. Foto: Stina Stjernkvist/TT / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 69.38% Første dose: 78.23%

At Sverige valgte å gå en annen vei enn sine nordiske naboer, vakte oppsikt tidlig i pandemien. En strategi basert på anbefalinger ble valgt i stedet for nedstenging.

Men landet har hatt nesten 1 150 000 smittetilfeller og registrert over 14 821 coronarelaterte dødsfall, og myndighetene har flere ganger sett seg nødt til å forsvare strategien.

I et ferskt intervju med CNN, avviser Sveriges statsminister Stefan Löfven at landets coronastrategi har vært mislykket.

- Ganske strenge

CNNs Fareed Zakaria spør rett ut om statsministeren tror strategien har vært mislykket, og viser til en sammenlikning av dødstallene i Norden, i tillegg til at den svenske kongen selv har omtalt strategien som mislykket tidligere.

- Nei, det gjør jeg ikke. Først, det var ikke en så stor forskjell sammenliknet med andre land. Vi valgte også å bli hjemme med symptomer, holde avstand, vi begynte å bruke munnbind seinere. Det var ikke «gjør hva enn du vil». Vi stolte på at de gjorde det rette. Vi var også ganske strenge på at man skulle holde seg hjemme hvis man kunne, sier Löfven.

- Sammenliknet med andre land i Europa var dere mest avslappet?, spør Zakaria.

- Nei, jeg vil ikke si avslappet, det er et urettferdig ord å bruke. Det er korrekt at vi sammenliknet med Norge, Danmark og Finland, hadde en høyre rate, sier han om dødsfall per innbygger.

- Men ettersom vi så pandemien utvikle seg, som vi også sa forrige vår, dette er et maraton. Det kommer til å vare lenge, som det gjorde, fortsetter statsministeren.

Han sier også at land som stengte ned likevel ikke klarte å holde dødstallene nede.

- Jeg synes vi burde vente med den siste evalueringen.

Reagerer

Joakim Dillner, professor i infeksjonsepidemoiologi ved Karolinska institutet, reagerer på statsministerens uttalelse, skriver Expressen.

- Det er riktig at nedstenging av samfunnet ikke har større effekt. Det har Stefan Löfven rett i. Derimot er det slik at den svenske strategien må betraktes som mislykket, av den enkle grunn at vi har hatt veldig mange dødsfall.

Professoren viser også til sein testing, at man ikke lyktes med å beskytte eldrehjemmene og sein innføring av munnbind.

Han er også kritisk til «mild» politikk for innreiserestriksjoner.

- Det fantes regler, men på smittespredningen kan man jo se at kontrollen av etterlevelsen må ha vært veldig dårlig.

SKJEBNEDAG: Sveriges statsminister Stefan Löfven går av. VIDEO: NTB Vis mer

Går av

I CNN-intervjuet avviser Löfven at corona er årsaken til at han går av.

- Jeg vil forlate stillingen min som partileder på partikongressen i november og deretter også be om å bli avløst som statsminister, sa Löfven i sin sommertale i Åkersberga i august.

Han sa han varslet sin avgang for å gi tid til den som skal ta over som partileder.

Löfven har tidligere sagt at han ville lede partiet i valgkampen før riksdagsvalget høsten 2022. Ifølge ham hadde beslutningen om det motsatte «modnet over tid».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer