Mette Frederiksen

Slaktes etter SMS-avsløring

Torsdag svarte Danmarks statsminister Mette Frederiksen på en rekke spørsmål knyttet til slettede SMS-er i forbindelse med mink-skandalen i fjor høst.

SLETTET: Mette Frederiksen forteller at hun ble oppfordret av rådgivere til å automatisk slette SMS-er hver 30. dag. Foto: NTB
SLETTET: Mette Frederiksen forteller at hun ble oppfordret av rådgivere til å automatisk slette SMS-er hver 30. dag. Foto: NTB Vis mer
Publisert

I fjor høst måtte alle Danmarks mink avlives på grunn av et enormt corona-utbrudd. Dette var et sikkerhetstiltak for å stanse corona-smitte fra mink til mennesker. Det er anslått at antall mink som måtte avlives var mellom 15 og 17 millioner.

Det tok ikke lang tid før det ble klart at regjeringen ikke hadde noe juridisk grunnlag for å foreta en slik masseavliving. Dette førte blant annet til at Danmarks daværende mat- og fiskeriminister, Mogens Jensen, valgte å gå av.

Automatisk sletting

Minkkommisjonen skal nå kartlegge hva som foregikk i dagene da Danmarks regjering besluttet at masseavlivingen skulle gjennomføres.

I kjølvannet av dette har det blitt kjent at Mette Frederiksens SMS-utvekslinger i forbindelse med avlivingen er blitt slettet.

AVLIVET: Flere døde mink fra en minkfarm i Farre, sør i Danmark. Foto: Mette Mørk / Ritzau Scanpix / NTB
AVLIVET: Flere døde mink fra en minkfarm i Farre, sør i Danmark. Foto: Mette Mørk / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer

Frederiksen forklarer til den danske avisa BT at hun ble oppfordret til å skru på en funksjon som sletter alle tekstmeldinger automatisk etter 30 dager.

På spørsmål om hvem som oppfordret henne til å skru på denne funksjonen, forteller hun til danske TV 2 at oppfordringen kom fra Statsministerens kontor, og at hun ikke kan kommentere ytterligere.

VI ADVARER MOT SVÆRT STERKE BILDER I DENNE VIDEOEN: Skrekkvideo viser bilder fra avliving av mink som gikk forferdelig galt. Video: Privat/tipser Reporter: Christian Roth Christensen Vis mer

Kanalen har i tillegg til Frederiksen spurt flere tidligere statsråder om de også har hatt det som praksis å slette tekstmeldinger. Det generelle svaret er nei, ifølge TV 2s politiske reporter Sverre Quist.

Mette Frederiksens forgjenger som statsminister, Lars Løkke Rasmussen, forteller til BT at han aldri har mottatt liknende rådgivning.

- Nei, en slik rådgivning har jeg aldri fått.

En som kjenner seg igjen i det Frederiksen sier, er tidligere justisminister, Søren Pind. Han skriver på Twitter at han pleide å slette tekstmeldinger systematisk.

TV 2 har spurt Statsministerens kontor om når de begynte å gi råd om aktivering av automatisk sletting. Kanalen har så langt ikke mottatt et svar.

Etter Frederiksens forklaring, er det flere som reagerer.

Ingen sikkerhetsmessig grunn

En av disse er tidligere sjef i PET (Politiets sikkerhetstjeneste), Hans Jørgen Bonnichsen.

Han forteller til BT at når en ny statsminister i Danmark tiltrer, får hen en sikkerhetsopplæring av PET. Her lærer statsrådene hva de må være oppmerksomme på i forhold til sensitiv informasjon, slik at den ikke havner i feil hender.

- Hvis statsministeren hadde fulgt den veiledningen, ville det ikke vært noen sikkerhetsmessig grunn til å slette de tekstmeldingene.

Sophie Løhde, politisk talsperson i Venstre, lar seg heller ikke overbevise av Frederiksens forklaring.

- Man kan kjenne at det stinker fra lang vei når statsministeren, midt i den største politiske skandalen i nyere dansk historie, ved et uhell har innført en praksis der hun sletter meldingene sine, sier Sophie Løhde, politisk talsperson i danske Venstre til danske TV 2.

Men så tok saken en ny vending.

Finnes likevel

Under en høring torsdag, viste det seg at meldingene som var antatt slettet, finnes likevel.

Den avgåtte landbruksministeren Mogens Jensens rådgiver, Søren Andersen, kom med tilbud om å overlevere SMS-utvekslingen med statsministeren og hennes rådgivere.

Rådgiverens advokat opplyste at meldingene er lagret på den gamle jobbtelefonen til landbruksministerens rådgiver, skriver danske medier.

Frederiksen skal ifølge NTB møte for minkkommisjonen 9. desember for å forklare seg ytterligere.

Krevde riksrett

Tidligere har BT avslørt at Mette Frederiksens rådgiver, Martin Justesen, slettet SMSer knyttet samme sak. Det skulle ifølge avisa dreie seg om SMSer mellom Justesen og rådgiveren til daværende landbruks- og matminister Mogens Jensen.

Justesen hadde ifølge BT også innstilt telefonen sin på automatisk å slette alle tekstmeldinger etter en bestemt periode.

BTs avsløring vakte raskt knallsterke reaksjoner.

- Denne skandalen vokser seg større og større, sier Alex Vanopslagh, formann i Liberal Alliance, til avisa.

Sammen med partiet De Konservative har de tatt til orde for riksrettssak etter at Minkkommisjonens arbeid er ferdigstilt.

- Statsministerens kontor har forsøkt å omgå den dokumenttilgangen BT har krav på. Det er en skandale, og jeg mener ikke at regjeringen er verdig til å forsette, fortsetter Vanopslagh.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer