Corona i Sverige

Slaktes etter studie: - Elendig

Professor i sosialmedisin Steinar Westin går hardt ut mot Sveriges coronastrategi etter ny studie, som viser at den kan ha bidratt til smittespredning til andre nordiske land. - Uheldig virkning, sier FHI-seniorforsker.

SVARER: Assisterende helsedirektør Espen Nakstad svarer på Dagbladets Corona-spørsmål. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sveriges håndtering av coronapandemien kan ha bidratt til smittespredning til andre nordiske land. Det er en av konklusjonene i en ny studie, publisert i tidsskriftet Eurosurveillance, som utgis av Det europeiske smittevernbyrået.

Det blir kjent samtidig som Norge opplever en ny smitterekord. Det siste døgnet er det registrert 2.552 coronasmittede i Norge. Det er 426 flere enn samme dag i forrige uke og ny rekord på en dag her i landet.

- Sverige eksporterte mye virus i løpet av pandemiens første år - mer enn noen av de andre nordiske landene. Spesielt Finland fikk svi for det. Norge og Finland eksporterte - og importerte - betydelig mindre. Vi antar det skyldes at vi hadde strengere restriksjoner, sier FHI-seniorforsker Jon Bohlin til Dagbladet.

Bohlin er en av forskerne som står bak studien, som er et samarbeid mellom det norske Folkehelseinstituttet (FHI), svenske Uppsala universitet og University of Sydney i Australia.

- Vår studie gikk ikke ut på å henge ut noen, men med pandemien fikk vi en fantastisk mulighet, takket være de dataene som har blitt generert, til å gjøre en sammenliknende studie der vi så på i hvilken grad intervensjon og geografi påvirket hvordan viruset muterer, sier Bohlin.

Forskerne har analysert 71 000 helgenomsekvenserte virus fra pasientprøver hentet fra den globale gendatabasen GISAID. Helgenomsekvensering brukes til å påvise ulike mutasjoner av coronaviruset.

- Elendig

Funnene får Steinar Westin, professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, til å reagere.

- Sverige hadde en elendig håndtering fra dag én. De undervurderte både smittsomheten og dødeligheten av dette viruset, sier han til Dagbladet.

Han er imidlertid ikke overrasket over funnene.

- Det er høyst sannsynlig at Sveriges slappe coronastrategi og manglende nedstenging kan ha medført at viruset fikk så rask og bred spredning, og dermed også raskere innpass i de andre nordiske landene, fortsetter han.

Sverige tok ikke signalene fra WHO på alvor da pandemialarmen gikk, hevder Westin.

KRITISK: Professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin. Foto: Privat
KRITISK: Professor emeritus i sosialmedisin ved NTNU, Steinar Westin. Foto: Privat Vis mer

- De snakket lenge om at de bare skulle «flate kurven», men ellers la smitten få spre seg gjennom samfunnet til de oppnådde den flokkimmuniteten som både Johan Giesecke (Sveriges tidligere statsepidemiolog, red.anm.) og Anders Tegnell (Sveriges nåværende statsepidemiolog, red.anm.) snakket om - og håpet på. Men der bommet de!

Den svenske Folkhälsomyndigheten er forelagt Westins uttalelser. De henviser Dagbladet til «neste pressekonferanse».

- Tacka herren for Erna

Ifølge tall fra Johns Hopkins University, sist oppdatert tirsdag, har Sverige hatt 8,2 ganger så mange dødsfall per 100 000 innbyggere som Norge.

- Med den store smittespredningen de hadde, er det sannsynlig at de også har bidratt til smittespredningen ellers i Norden, ikke minst til Finland, sier Steinar Westin.

- Kan dette leses som en bekreftelse på at Norge valgte rett strategi i pandemiens første år? Og eventuelt at Sverige gjorde feil?

- Mitt svar er ja på begge deler.

- Hvor graverende er dette for den svenske coronahåndteringen?

- At det er graverende er helt åpenbart, i den forstand at de feilbedømte viruset. De hadde en idé om at den opprinnelige varianten av coronaviruset var en litt slem influensa som de bare skulle la spre seg. Det var deres store tabbe i starten.

Westin er ikke i tvil om årsaken til at Norge har lavere dødstall enn Sverige:

- Takker herren for Erna og Bent Høie, som hadde vett og forstand til å stenge ned 12. mars 2020. Det er det som har gjort at vi har klart oss relativt bra.

- Uheldig virkning

I epidemiologien er det vanlig å «telle hoder», antall smittede og hvordan de smitter hverandre, forklarer Bohlin. I denne studien har forskerne primært sett på selve virusene.

- Vi har fulgt mutasjonsmønstrene, og på den måten har vi kunnet se hvor de kommer fra, og hvor de beveget seg. Det dataene viser, er at en uheldig virkning av Sveriges strategi er at det har vært en god del smitteeksport, sier Bohlin.

Sverige skiller seg «veldig markant» fra de øvrige nordiske landene på dette området, forklarer han.

- Danmark var ekstremt flinke til å sekvensere virus, derfor hadde vi mye mer data fra dem. Sånt sett framstår nok Danmark verre i denne studien enn de egentlig er.

Norge, Sverige og Finland har vært langt mindre flittige til å sekvensere virusprøver, ifølge Bohlin.

- Det er ikke pent å si det, men på grunn av det kan det hende at Sverige faktisk ser en del bedre ut i denne studien enn det som faktisk er tilfelle.

- Bekrefter Norges strategi

Fagdirektør Frode Forland i FHI er kjent med studien. Han forteller at den har ligget klar en stund, men først ble plukket opp nå.

- Studien har sett på alle introduksjoner som kom av viruset til nordiske land i den første fasen av pandemien, og fulgt spredningen av subtypene av viruset i de ulike nordiske landene, sier Forland til Dagbladet.

Funnene fra studien er interessante, mener fagdirektøren.

- Man har fulgt genene og spesifikke subgener av viruset, altså små variasjoner av det, og deretter laget et slags slektstre av viruset i ulike land om hvordan det utviklet seg.

- Finland og Norge klarte å slå ned og stoppe nye introduksjoner, men i Sverige klarte viruset å videreutvikle seg. Dette ble seinere igjen spredt tilbake til Norge, Danmark og Finland, sier Forland og legger til:

- RYGGDEKNING: - Jeg synes denne studien viser mange interessante funn - og at den gir en viss ryggdekning for Norges strategi, sier fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
- RYGGDEKNING: - Jeg synes denne studien viser mange interessante funn - og at den gir en viss ryggdekning for Norges strategi, sier fagdirektør Frode Forland i FHI. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Sverige ble dermed en slags nettoeksportør av viruset til sine naboland.

- Var dette en bekymring allerede da?

- Dette er en bekreftelse på at det Norge, Finland og Danmark gjorde - altså å slå ned viruset og innføre en streng grensekontroll, hadde en god effekt, svarer Forland.

- Nybrottsarbeid

Studien er interessant også fordi den for første gang, via genanalyse og genomsekvensering, viser virusets spredning mellom land, mener fagdirektøren.

- Det er en ganske elegant studie, som kommenterer på en relativt tilspisset situasjon mellom land i Norden knyttet til ulike grensetiltak, sier Forland.

Han understreker at han mener «man bør være forsiktig med å lage for store overskrifter av en enkelt studie», men sier:

- Jeg synes denne studien viser mange interessante funn - og at den gir en viss ryggdekning for Norges strategi.

Han sier at han ikke kjenner til hvorvidt det er uenighet knyttet til den nye studien, eller konklusjonene i den.

- Dette er et metodisk nybrottsarbeid, og det er viktig at studien løftes fram og diskuteres med tanke på den metodiske tilnærmingen den har, sier Forland, som utdyper:

- Her er det folk som har jobbet ned i genet, og ikke med de samfunnsmessige tiltakene. Studien viser viktigheten av at man har et institutt som vårt, som har alt dette innabords - altså både metodene for helgenomsekvensering og modellering, men også tett kontakt med dem som gir råd om nasjonale tiltak og tiltak på grensene.

- Stor verdi

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad kommenterer studien i en SMS til Dagbladet.

- Dette er en godt gjennomført studie som først og fremst viser verdien av virusgenom-sekvensering i en pandemi. Ved å følge virusets mutasjoner får man bedre kunnskap om faktiske spredningsveier og kan vurdere effekten av tiltak. Det er av stor verdi, også med tanke på framtidige epidemier og pandemier, skriver han.

Han ønsker ikke å si noe om hva studien eventuelt sier om Sveriges coronastrategi.

- Jeg tror vi skal overlate til den svenske og norske coronakommisjonen å uttale seg om overordnede strategivalg i pandemien. Når det gjelder virusanalyser, viste den svenske koronakommisjonen nylig til at genomsekvensering bekreftet stor innenlands spredning da pandemien traff i mars 2020.

Denne siste studien bekrefter at import- og eksportsmitte også har stor betydning i en pandemi, framholder han.

- Det er kunnskap vi ikke ville hatt uten slike laboratorieanalyser.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer