Sp-politiker:

Slaktes for «fulle sjømenn»

- Stigmatiserer en hel yrkesgruppe. Sp-topp beklager.

I DEBATT: Det var under en «Dagsnytt 18»-debatt om studiefinanisering fredag at Marit Knutsdatter Strand (Sp) sammenliknet Frp med fulle sjømenn. Nå beklager hun ordbruken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
I DEBATT: Det var under en «Dagsnytt 18»-debatt om studiefinanisering fredag at Marit Knutsdatter Strand (Sp) sammenliknet Frp med fulle sjømenn. Nå beklager hun ordbruken. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Hva slags omdømme skal sjøfolk ha dersom dette er retorikken som skal svirre rundt? Når stortingspolitikere bruker slike ord, har det store konsekvenser. Vi er ikke hårsåre, men dette stigmatiserer faktisk en hel yrkesgruppe som er hardt rammet av krise og pandemi.

Det sier Jan E. Nilsen, kokk på supplybåten «Havila Troll» og administrator for Facebook-gruppa «Norske Sjøfolks framtid», til Dagbladet. Han reagerer kraftig på at Marit Knutsdatter Strand, Sp's utdanningspolitiske talsperson, under en debatt på NRKs «Dagsnytt 18» sammenliknet Frp med fulle sjømenn.

- Og så bruker Frp jo penger som fulle sjømenn og får svare for rentepress og alt vi har, repliserte hun under debatten om studiestøtte mot Frp's Himanshu Gulati og Maika Godal Dam, leder for Norsk studentorganisasjon, som etterlyste mer penger til studentene.

- Jeg tror du skal få svare på sammenlikningen med fulle sjøfolk, sa programleder Sverre Tom Radøy lystig til Strand under avrundingen av debatten.

- Finner vi oss ikke i

Sjømann Nilsen har på sin side vanskelig for å se det lystige ved Sp-representantens ordbruk. Lørdag postet han et Facebook-innlegg i gruppa si med 22 000 medlemmer, hvor han sterkt kritiserer bruken av uttrykket.

- Det er på tide å si ifra om at dette finner vi oss ikke lenger i, skriver han.

HAR FÅTT NOK: Uttrykket «fulle sjømenn» hører ingensteds hjemme i 2022, sier offshorekokk og Facebook-gruppegrunnlegger Jan E. Nilsen. Foto: Privat
HAR FÅTT NOK: Uttrykket «fulle sjømenn» hører ingensteds hjemme i 2022, sier offshorekokk og Facebook-gruppegrunnlegger Jan E. Nilsen. Foto: Privat Vis mer

Han er dypt uenig med dem som måtte mene at bruken av uttrykket ikke er så farlig og noe sjøfolk må tåle.

- Det er ikke lett å få spørsmål fra guttungen eller jentungen om «Hva betyr 'fulle sjøfolk'?, sier Nilsen - selv lokalpolitiker for Sp - til Dagbladet.

Nulltoleranse

Supplybåtkokken minner om at i dag er det streng nulltoleranse overfor alkoholbruk i norsk sjøfart. Ansatte har totalforbud så lenge de er i arbeid.

- Vi sjøfolk har kommet ganske langt, og har en helt annen kultur nå, når det gjelder HMS, sikkerhet, og så videre - i denne kulturen passer ikke alkohol inn, sier Nilsen, og fortsetter:

- Bare de to-tre siste tiåra har mye endret seg, og det er nå mye fokusering på dette - det har stått i kontraktene så lenge jeg har vært på sjøen, det vil si siden 1994.

Sjøfolk som tar sjansen på å ta en slurk alkohol om bord, kan fort bli tatt i stikkprøvekontroll. Alkoholbruk kan også få videre konsekvenser:

- Det kan får store konsekvenser for rederiet dersom oljeselskapet [som har leid inn offshoreskipet] finner ut av det. Alle som ikke klarer å styre seg på jobb, kan dermed skyte sin egen arbeidsplass i beina, sier Nilsen.

Dette er ikke første gang problemstillingen har kommet opp. I desember 2020 fikk nå avtroppende MDG-leder sterk kritikk fra Norsk Sjøoffisersforbund og Frp etter å ha anklaget regjeringen for å bruke penger som fulle sjømenn, i forbindelse med statsbudsjettet.

FIKK BESKJED: Da Trygve Slagsvold Vedum talte i debatten på Stortinget, fikk han tilsnakk fra stortingspresidenten for ordbruken. Video: Stortinget Vis mer

- Beklager

Marit Knutsdatter Strand sier til Dagbladet hun beklager ordbruken.

- Jeg forstår at de reagerer, og jeg er enig i at vi skal ha respekt for sjøfolk som yrkesgruppe. Uttrykket er forhistorisk, og jeg beklager at de føler det går utover deres yrkesgruppe, sier Strand.

Sp-politikeren sier at i forberedelsen til debatten i Dagsnytt 18 fredag kveld, ble metaforer for stor pengebruk diskutert. Da kom uttrykket «som fulle sjømenn opp».

- Jeg bruker overhodet ikke uttrykket til vanlig. Det var litt tilfeldig at jeg hadde det på blokka, forteller hun.

Hun sier at hun forstår at det kan være vanskelig å forklare uttrykket til små barn, og sier hun er svært glad for at det er nulltoleranse for alkoholbruk i norsk sjøfart.

- Takk og lov for det. Det respekterer vi veldig. Og vi skal være med på å bygge opp under det, også i muntlige debatter framover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer