Slaktes i retten

STAVANGER (Dagbladet): Rapporten til den svenske psykiateren Ulf Åsgård blir sterkt kritisert av den rettsmedisinske kommisjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åsgård kritiseres for å ha uttalt seg om Birgittes fetter uten å ha møtt ham.

Ulf Åsgård er ansatt ved Rikskriminalen i Stockholm. I mange år har han arbeidet med gjerningsmannsprofilering i drapssaker.

Viktig vitne

Åsgård har under begge rettssakene vært et viktig vitne for påtalemyndigheten. Hans konklusjoner utpeker fetteren som gjerningsmannen for drapet på sin kusine.
I Karmsund herredsrett uttalte Ulf Åsgård at han mener det er sannsynlig at fetteren drepte Birgitte Tengs natt til 6. mai 1995. Han mente funnene på åstedet stemte overens med deler av fetterens tilståelse.

Den rettsmedisinske kommisjon kritiserer Åsgårds omtale og karakteristikk av fetteren.

«Kommisjonen vil imidlertid bemerke at det er uheldig å utføre en psykologisk analyse av en siktet/tiltalt i en straffesak uten å undersøke vedkommende selv.»

Politi går fri

Ulf Åsgård ble trukket inn i Birgitte-saken rett før pågripelsen av fetteren i januar i fjor. Han utarbeidet da en utførlig analyse av fetteren og bevisene i saken på bakgrunn av avhør og andre dokumenter i saken.

Ulf Åsgård har i sin rapport ikke funnet grunnlag for å kritisere politiets avhørsmetoder. Premissene for denne uttalelsen reagerer den rettsmedisinske kommisjonen på:
«Videre reagerer kommisjonen på formuleringen hvor den sakkyndiges personlige kjennskap til avhørslederen legges som premiss i vurderingen av om avhørene skjedde i akseptable former, mens andre opplysninger som avhørenes varighet, deprivasjon av ytre impulser o.l ikke er diskutert.»