Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slaktet 103 000 tonn laks på 92 dager før nyttår

Verdens største oppdrettsselskap, Marine Harvest, håvet inn 990 millioner kroner på driften i årets tre siste måneder.

LAKSEKONGEN: John Fredriksen kan glede seg over å eie en knapp tredjedel av verdens største lakseoppdretter. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
LAKSEKONGEN: John Fredriksen kan glede seg over å eie en knapp tredjedel av verdens største lakseoppdretter. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): Verdens største oppdrettsselskapet, Marine Harvest, skriver i en fersk oppdatering fredag morgen at selskapet oppnådde en operasjonell EBIT (driftsresultat) på 990 millioner kroner i 4. kvartal 2013. Det er hele 926 millioner kroner mer enn samme kvartal 2012.

Selskapet hadde et totalt slaktevolum på 103.000 tonn, som var 3.000 tonn mer enn det selskapet hadde guidet på forhånd.

1.120 tonn hver dag Marine Harvest slaktet 68.000 tonn laks i Norge, 12.000 tonn i Scotland, 6.000 tonn i Canada, 14.000 tonn i Chile og totalt 3.000 tonn i andre regioner.

Marine Harvest hadde en gjennomsnittlig operasjonell EBIT pr kilo på 12 kroner i Norge, 8,40 kroner i Scotland, 10,2 kroner i Canada og 2,5 kroner i Chile, fremgår det av meldingen fra selskapet.

- Operasjonell EBIT kom inn lavere enn ventet, 12 prosent under konsensus og 8 prosent under våre estimater, til tross for de høye volumene. Vi venter at det negative avviket skyldes prosessering og Skottland, sier analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets i en fersk oppdatering fredag morgen.

Giskeødegård mener imidlertid Norges-tallene er positive.

- Kjøp hvis aksjen faller - Deres norske virksomhet fikk en EBIT pr. kilo på 12,0 kroner. Det var 0,4 kroner over våre estimater, og høyere volumer. Dette betyr at selskapet har klart å holde kostandene i den lavere enden av skalaen gjennom kvartalet, til tross for operasjonelle utfordringer, dårlig vær og sanitære utfordringer på vestkysten av Norge, sier Nordea Markets-analytikeren.

Han tar også med at både virksomheten i Chile og Canada leverte bedre enn ventet.

- Kort oppsummert; EBIT-messig var resultatet svakere enn ventet.

- Markedet kan reagere noe negativt på dette. I så tilfelle bør investorer benytte «dipen» til å kjøpe, etter som selskapets oppdrettsvirksomheter er solide og prosesseringen vil bedre seg med høyere priser til konsumentene i løpet av 2014, sier Giskeødegård.

Verdt 31 milliarder kroner Marine Harvest stiger 0,6 prosent til 7,54 kroner fra start på Oslo Børs. Selskapet har da en børsverdi på 31 milliarder kroner.

Oppdrettsselskapet kontrolleres av John Fredriksen, som gjennom Geveran Trading sitter med 28 prosent av aksjene i selskapet.

Flere nyheter Vender tommelen ned for Bjørn Kjos
Har tjent 296 millioner på laksekonsesjoner
Brennhet Røkke-emisjon - pappa låner ut aksjer

Hele Norges coronakart