Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slaktet arbeidsmiljøet på Villa Eik: Bare 5 av 60 ansatte meldte seg på julebordet

Etter tilsyn i desember 2014 konkluderte Arbeidstilsynet med at arbeidsmiljøet på Villa Eik var helsebelastende og uforsvarlig for både ansatte og ledere.

HAR KJEMPET I FEM ÅR: De fem siste åra har mor og verge Eva Alexandra Fürst kjempet for at sønnen Jonas (24) skal få et forsvarlig omsorgstilbud på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Foto: Privat
HAR KJEMPET I FEM ÅR: De fem siste åra har mor og verge Eva Alexandra Fürst kjempet for at sønnen Jonas (24) skal få et forsvarlig omsorgstilbud på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag denne uka sto tidligere tjenesteforsvarlig for Jonas (24) på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo, Palle Hasling Jakobsen, fram i Dagbladet med sin historie om uholdbare arbeidsforhold i omsorgsboligen.

På bakgrunn av flere henvendelser og bekymringsmeldinger om dårlig arbeidsmiljø fra ansatte, ansatterepresentanter og pårørende ved arbeidsplassen, valgte Arbeidstilsynet å føre tilsyn med Villa Eik Bolig E i desember 2014.

I sin tilsynsrapport datert 18. desember 2014 viste Arbeidstilsynet til en rekke alvorlige funn:

•Arbeidstilsynet påpekte høyt sykefravær og ikke nok ansatte med riktig kompetanse til enhver tid.

•«Særlig dårlig psykososialt arbeidsmiljø» ble trukket fram som belastende. At bare fem av 60 inviterte meldte seg på til julebordet, ble av Arbeidstilsynet trukket fram som et eksempel.

•Arbeidstilsynet oppfattet arbeidsmiljøet som helsebelastende og uforsvarlig for både ansatte og ledere.

•Ansatte opplyste om redsel for å ta opp arbeidsmiljøsaker, og ledelsen rapporterte om manglende samarbeidsvilje blant ansatte.

Måtte belære bydelen Tilsynet ga bydelen fem varsel om pålegg, og senere ble tre av de varslede påleggene omgjort til vedtak om pålegg.

Bydel Bjerke kom med en svært kritisk tilbakemelding på Arbeidstilsynets tilsynsrapport, datert 15. januar 2015,  hvor bydelen blant annet skrev at den «ikke kjenner seg igjen i» en rekke av de kritiske forholdene Arbeidstilsynet beskrev i sin rapport.

SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat
SELVSKADING: Bildet viser hva Jonas har gjort mot seg selv om natta. Foto: Privat Vis mer

I sitt vedtak om pålegg skrev Arbeidstilsynet at de synes det er underlig at bydelen ikke kjenner seg igjen i arbeidsmiljøutfordringene.

Videre skrev tilsynet at de er usikre på bydelens forståelse av deres tilsynsrolle.

«Vi finner det hensiktsmessig å informere at Arbeidstilsynet utøver tilsyn med om arbeidsgiver etterlever arbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter», heter det.

Dette har bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen valgt ikke å kommentere, men sier følgende til Dagbladet:

- Det medfører riktighet at Arbeidstilsynet valgte å ha tilsyn med Villa Eik som følge av henvendelser fra både pårørende og noen ansatte. Det stemmer også at det både var høyt sykefravær og for få ansatte med riktig kompetanse, sier bydelsdirektøren.
 
- En lærdom Mathisen framholder at Bydel Bjerke tok og skal ta pålegg fra Arbeidstilsynet på alvor.

- Vi skal samarbeide med tilsynsmyndighetene. I denne saken ble bedriftshelsetjeneste i tillegg kontaktet for å få gjennomført en grundig kartlegging av arbeidsmiljøet og for å utarbeide tiltak. Siden lukking av pålegg fra Arbeidstilsynet og omstilling for å få flere ansatte med riktig kompetanse, oppfatter vi at arbeidsmiljøet på Villa Eik er bedret. Det er nå lavt sykefravær og stabil gruppe med ansatte. I ettertid kan vi imidlertid se at bydelen burde foretatt denne omstillingen på et tidligere tidspunkt. Det er en lærdom.

I brev av 5. april 2013 skriver bydelen følgende til advokat Magne Brun som representerer Jonas, den unge mannen med alvorlig autisme som fremdeles bor på Villa Eik.

«Samarbeidsklimaet med hjelpeverge med stadige e-poster og hyppige telefonsamtaler til alle døgnets tider er en stor påkjenning for tjenesten. Bydelen har mottatt sykemelding og skademeldinger fra ansatte hvor belastende samarbeid med hjelpeverge er oppgitt som årsak til sykemelding og skademeldinger. Et samarbeidsklima som resulterer i sykemeldinger og skademeldinger kan resultere i et kvalitetsmessig dårligere tilbud og i verste fall gå ut over forsvarligheten på sikt.»

Brevet er undertegnet bydelsdirektør Kari-Anne Mathisen og resultatsjef Elin Agasøster i Bydel Bjerke.

- Begynte å gråte - Da jeg leste dette, begynte jeg faktisk å gråte. Det var absolutt ikke greit å bli beskyldt for dette. Det er senere framkommet at de ansatte hadde helt andre grunner for å sykemelde seg enn brysomme pårørende, sier mor og verge for Jonas på Villa Eik, Eva Alexandra Fürst, til Dagbladet.
 
- Har Mathisen og/eller Agasøster kommentarer til dette? Hva var årsaken til at dere fant det rimelig å angripe en pårørende på denne måten?

TJENESTEANSVARLIG: Palle Hasling Jakobsen var tjenesteansvarlig for Jonas på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo i 2014. Etter at han sluttet, skrev Jakobsen varselbrev til Fylkesmannen om forholdene ved Villa Eik. Foto: Privat
TJENESTEANSVARLIG: Palle Hasling Jakobsen var tjenesteansvarlig for Jonas på Villa Eik i Bydel Bjerke i Oslo i 2014. Etter at han sluttet, skrev Jakobsen varselbrev til Fylkesmannen om forholdene ved Villa Eik. Foto: Privat Vis mer

- Dersom pårørende/verge på noen måte har følt seg angrepet, beklager vi det. Vår intensjon med brevet var å kommentere samarbeidsutfordringer, situasjonen for ansatte i tjenesten og hensynet også til dem, sier Mathisen.

I nytt brev til advokat Brun 10. mai 2013 modererte bydelen seg noe, og framholdt at de ser på pårørende som en ressurs:

«Bydel Bjerke har ikke påstått at verge har påført ansatte skader, men bydelen har mottatt skademeldinger fra ansatte som er begrunnet i samarbeid med verge (...) Bydelen ser det som en styrke at Eva Fürst er opptatt av at Jonas skal ha et godt tjenestetilbud og er engasjert på hans vegne...»

Tidligere tjenesteansvarlig for Jonas, Palle Hasling Jakobsen, sier han ble sykmeldt etter å ha blitt svært dårlig behandlet av sin egen ledelse.

- Før jeg begynte på Villa Eik, ble jeg forberedt på at jeg kom til å møte vanskelige pårørende, men hadde, tross advarslene, et godt samarbeid med pårørende. Det eneste de pårørende ønsket var at bydelen skulle følge lover og regler, og det var det mange beviser for at bydelen ikke gjorde, sier Jakobsen.

Bydelen har ikke ønsket å kommentere kritikken fra omsorgsarbeideren.

Hele Norges coronakart