Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Toppmøtet i Helsingfors:

Slaktet forholdet til Russland. - Endret seg for fire timer siden

En veldig god start, sier USAs president Donald Trump etter et over to timer langt møte med Russlands president Vladimir Putin.

HELSINGFORS: Donald Trump og Vladimir Putin på pressekonferansen mandag. Foto: AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV
HELSINGFORS: Donald Trump og Vladimir Putin på pressekonferansen mandag. Foto: AFP PHOTO / Yuri KADOBNOV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det hvite hus hadde satt av 90 minutter for én-til-én-møtet med Russlands president i Helsingfors mandag ettermiddag. Møtet, der kun de to presidentene og deres tolker var til stede, endte med å vare i over to timer.

Klokka 17.10 dukker de to presidentene opp på pressekonferansen.

Et akseptabelt nivå tillit

President Putin tar ordet først. Han sier at den kalde krigen er over og at samtalene med Donald Trump har vært åpne og nyttige.

- I dag står både Russland og USA overfor helt nye utfordringer.

Putin sier at forhandlingene førte til de første stegene på å forbedre «dette forholdet og gjenopprette et akseptabelt nivå av tillit».

Putin forteller at han mener det er viktig å starte en dialog om atomvåpen.

- Som de største atommaktene har vi et spesielt ansvar for internasjonal sikkerhet, sier han.

Mange problemer gjenstår, forteller Putin. Men han mener dette møtet var et viktig skritt i riktig retning.

TOPPMØTET: USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin møttes i Helsinki for å prate om deres lands forhold til hverandre. Video: NTB Scanpix Vis mer

Benekter valginnblanding

Den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske presidentvalget, har lenge vært et betent tema.

- Jeg må gjenta det jeg sa tidligere, inkludert i personlige møter med presidenten. Russland blandet seg aldri inn og planlegger heller ikke å blande seg inn i amerikansk innenrikspolitikk, inkludert valg, sier Putin.

Donald Trump tar ordet. Han starter med å takke vertslandet Finland og skryte av fotball-VM, som Russland har arrangert.

- Vi hadde en direkte, åpen og dypt produktiv dialog. Det gikk veldig bra, sier Trump.

Trump innrømmer at de to landenes uoverensstemmelser er godt kjent, og at dette er noe han og Putin har diskutert i dag.

- Russland og USA har hatt et elendig forhold. Det endret seg for fire timer siden.

Trump forteller også at den angivelige valginnblandingen har blitt diskutert, og at han mener det var best å gjøre det ansikt til ansikt. Den amerikanske presidenten fastslo at Putin har sterke meninger om saken og at Putin også lanserte en «idé». Men den amerikanske presidenten utdypet ikke nærmere.

- Jeg kjente ikke presidenten, det var ikke noe sammensvergelse, sa Trump på spørsmål om anklagene om et samarbeid mellom Russland og Trumps valgkamp.

Kompromitterende materiale

«Sludder», sier Russlands president Vladimir Putin om påstandene om at landet sitter på kompromitterende materiale om USAs president Donald Trump.

Under pressekonferansen i Helsingfors mandag ble Putin spurt om hvorvidt han var i besittelse av kompromitterende materiale om Trump eller familien hans.

- Da han var i Moskva som forretningsmann, visste jeg ikke engang at han var der, svarte Putin.

- Om de hadde det, ville det ha vært ute for lenge siden, tilføyde Trump.

«Har aldri vært verre»

Tidligere mandag skrev president Trump på Twitter at forholdet mellom Russland og USA aldri har vært verre.

- Vårt forhold til Russland har aldri vært verre, og det kan vi takke årevis av amerikansk dumhet og den iscenesatte heksejakten for, skrev han.

En journalist spør presidenten om det bare er amerikanerne som kan skyldes for det dårlige forholdet, eller om Trump mener at Russland også er ansvarlig.

- Jeg holder begge land ansvarlige. Vi har alle vært tåpelige. Vi burde hatt denne dialogen for lenge siden. Vi har sjansen til å gjøre store ting, svarer Trump.

På forhånd var det knyttet spenning til om møtet ville bli preget av utspillene Donald Trump har kommet med i timene før. Blant annet uttalte han i et intervju med CBS News at han anser EU, Russland og Kina som «USAs største globale fiender akkurat nå».

Han mener alle tre har utnyttet USA når det gjelder handelsforbindelser og at de sånn sett er fiender. Han legger til at mange av EU-landene også er i NATO og at de ikke har gjort opp for seg og betalt sin rettmessige del av alliansens utgifter.

Angrep, tilbaketrekning og forsoning

Førstelektor i retorikk ved Høyskolen Kristiania, Kjell Terje Ringdal, anser dette som en strategi i tre deler: Angrep, tilbaketrekning og forsoning. Og Trump vet å bruke mediene for det de er verdt, sier han.

- Han vet at de ekstreme utspillene definerer debatten. Og på denne måten kan han være i førersetet for hva som diskuteres.

Ringdal presenterer også en teori om at hendelsen fra mars, hvor USA utviste 60 russiske diplomater som en reaksjon på giftangrepet i Storbritannia, kan være en del av den samme strategien. Russland svarte imidlertid dager seinere med å utvise like mange amerikanske diplomater.

- Det kan ha vært en velregissert del av den samme strategien, men kanskje i en mildere form. Det kan nok også ligge en styrkevurdering bak, for Russland og Putin er ikke noen hvem som helst.

Han er ikke i tvil om at dette var et møte mellom to store egoer.

- Dette er to menn som ønsker å sitte i bar overkropp og vise muskler, beskriver Ringdal.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!