Slaktet kvinner og barn under 2. verdenskrig

Kommandanten for en ukrainsk SS-avdeling beskyldes for å ha brent landsbyer og massakrert kvinner og barn i Ukraina under 2. verdenskrig.

KRIGSFORBRYTER: Michael Karkoc på et bilde fra Minnesota i 1990. Det var 55 år etter at han ledet SS-avdelingen som massakrerte kvinner og barn i Ukraina. (AP Photo/The St. Paul Pioneer Press, Chris Polydoroff)
KRIGSFORBRYTER: Michael Karkoc på et bilde fra Minnesota i 1990. Det var 55 år etter at han ledet SS-avdelingen som massakrerte kvinner og barn i Ukraina. (AP Photo/The St. Paul Pioneer Press, Chris Polydoroff)Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 94 år gamle Michael Karkoc har bodd i USA siden 1949, og bor nå i Minnesota, melder telegrambyrået AP, som har gravd fram historien.

- Likviderte alle
AP viser til flere dokumenter som viser at Karkoc var offiser og en av grunnleggerne av SS-ledete Ukrainas Uelvforsvars-legion, og at han mot slutten av krigen var offiser i SS' galisiske divisjon.

Etterforsking av Karkoc er igang, og det meste tyder på at 94-åringen blir utlevert til Tyskland og stilt for retten der.

En av massakrene Karkoc skal ha ledet, var i landsbyen Chlaniow i 1944 - som hevn etter at en SS-offiser var drept. En av Karkocs soldater har i avhør med sovjetiske etterforskere sagt at enheten Karkoc hadde kommandoen over, fikk ordre om å «likvidere alle innbyggerne» i Chlaniow.

- Som i transe - Det var som i en transe, brenningen, skytingen, ødeleggelsen, sa Vasyl Malazjenskij ifølge et dokument fra 1967 som AP fant hos Institutt for nasjonal hukommelse i Warszawa.

Instituttet dokumenterer tyske og sovjetiske krigsforbrytelser i Polen under 2. verdenskrig.

- Seinere, da vi marsjerte gjennom den ødelagte landsbyen, så vi kroppene til de døde innbyggerne: menn, kvinner, barn, sa Malazjenskij.

Et annet vitneutsagn er fra Stanislawa Lipska fra 1948. Hun snakker om hvordan «en ukrainske SS-styrke» kom inn i landsbyen klokka 7 om morgenen.

- Ukrainerne satte fyr på hus. Du komme høre skyting med automatvåpen og eksposjoner fra granater. Skudd kunne høres fra landsbyen og fra utkanten av den. De skulle sikre at ingen slapp unna, sa Lipska.

En annen massakre Karkoc og hans menn knyttes også til en massakre som fant sted i Pidhaitsi i 1943. 21 mennesker ble drept, de fleste var kvinner og barn. Pidhaitsi var på dette tidspunktet basen til Ukrainas selvforsvars-legion.

VITNE: Heorhiy Syvyi, til venstre husker hvordan han fant sin døde mot og bror etter at Michael Karkoc ledet sine soldater i Pidhaitsi i 1943.(AP Photo/Efrem Lukatsky) Scanpix
VITNE: Heorhiy Syvyi, til venstre husker hvordan han fant sin døde mot og bror etter at Michael Karkoc ledet sine soldater i Pidhaitsi i 1943.(AP Photo/Efrem Lukatsky) Scanpix Vis mer

Igjen var massakren en hevnaksjon, denne gangen for en tysk soldat som var drept i området. Heorhiy Syvyi var ni år gammel da Karkocs avdeling kom til landsbyen tidlig om morgenen 3. desember 1943. Og igjen ble det brent og skutt.

- Da vi kom ut, så vi asken av de brente huset og våre naboer som lette etter døde. Min mor hadde min bror klemt til brystet. Det var slik hun ble funnet, svart og brent, sier Syvyi, nå 78 år, til AP.

Den ukrainske statsviteren Ivan Katsjanovski sier at vitneutsagnene stemmer med hvordan Ukrainas selvforsvars-legion vanligvis opererte.

- Under påskudd av å gjennomføre anti-partisan-aksjoner opptrådte de som en slags politienhet for å undertrykke, drepe eller straffe lokalbefolkningen Dette var deres hovedoppgave, sier han.

INSPISERER: Heinrich Himmler, sjef for Gestapo og Waffen-SS,inspiserer soldater fra Ukrainas selvforsvars-divisjon under krigen.  (AP photo/ U.S. Holocaust Memorial Museum, courtesy of Atlantic Foto Verlag Berlin) Scanpix
INSPISERER: Heinrich Himmler, sjef for Gestapo og Waffen-SS,inspiserer soldater fra Ukrainas selvforsvars-divisjon under krigen. (AP photo/ U.S. Holocaust Memorial Museum, courtesy of Atlantic Foto Verlag Berlin) Scanpix Vis mer