Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Revidert nasjonalbudsjett

Slakting av rein, penger til asylbarna og skattelette til de gamle: Dette kommer i revidert nasjonalbudsjett

Pensjonistene er de store vinnerne. Villrein på Nordfjella må kunne kalles budsjettets største tapere. 

FLYTTER PÅ PENGER: Finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer i dag et revidert nasjonalbudsjett hvor pensjonistene kan glede seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FLYTTER PÅ PENGER: Finansminister Siv Jensen (Frp) presenterer i dag et revidert nasjonalbudsjett hvor pensjonistene kan glede seg. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 10.45 i dag presenterer Siv Jensen (Frp) regjeringens utkast til revidert nasjonalbudsjett 2017.

Her flyttes det rundt på milliarder av kroner for å imøtekomme eventuelle endringer i samfunnsmessige behov og økonomiske rammebetingelser siden statsbudsjettet ble utarbeidet tidlig på høsten i fjor.

Revidert nasjonalbudsjett inneholder også en beskrivelse av hovedtrekkene i den økonomiske utviklingen og den økonomiske politikken i landet.

Asylbarna får penger

Revidert nasjonalbudsjett må vedtas i Stortinget akkurat som det ordinære statsbudsjettet. Den prosessen finner sted i juni og regjeringen vil som vanlig vende seg mot KrF og Venstre for å få sitt reviderte statsbudsjett vedtatt.

Dagbladet kunne tidligere i går presentere et godt eksempel på hvordan revidert nasjonalbudsjett brukes for å dekke endringer i samfunnet: I løpet av høsten i fjor kom stadig flere meldinger om psykiske helseproblemer hos enslige mindreårige asylsøkere, og i revidert nasjonalbudsjett gir regjeringen derfor 120 millioner kroner til tiltak som skal bedre psykisk helse hos dem som sitter på mottak. Blant tiltakene er flere psykologer og mindre flytting fra mottak til mottak.

Et annet lignende eksempel er spørsmålet om skredsikring på Svalbard: Etter skredet fra Sukkertoppen i februar ser regjeringen seg nødt til å bruke 48 millioner på skredsikring på øya lengst i nord.

Pensjonistvinnere

Det er også kjent at pensjonistene får mye å juble for i det reviderte statsbudsjettet: Regjeringen foreslår 840 millioner kroner i nye skatteletter til pensjonistene. Pengene går til å løfte satsen i minstefradraget med 2 prosentpoeng.

Finansminister Siv Jensen har også ved flere anledninger sagt at hun hadde håpet dagens regjering hadde fått til ennå mer for norske pensjonister.

Hensyn til pensjonistene kommer også fram i det som er den største pengeprioriteringen vi fra før av kjenner til i årets reviderte nasjonalbudsjett: Regjeringen hoster opp 2,15 milliarder kroner for å bygge flere og bedre sykehjemsplasser.

Slakt, skredsikring og dyrepoliti

En rekke mindre pengebeløp flyttes også på i det reviderte budsjettet.

Her er noen av de andre endringene vi kjenner til allerede før Siv Jensen presenterer det komplette budsjettet senere i formiddag.

  • Regjeringen vil bruke 57 millioner kroner til tettere oppfølging av langtidsledige. Andelen langtidsledige i Norge har gått opp de siste åra, noe opposisjonen vet å kritiserer regjeringen for.
  • Liv gikk tapt under et snøskred fra Sukkertoppen på Svalbard i februar, og regjeringen vil bruke 48 millioner til skredtiltak i Longyearbyen. Av dette foreslås 20 millioner kroner bevilget til NVE over Olje- og energidepartementets budsjett til skredsikring. 28 millioner kroner foreslås bevilget til Statsbygg, skriver NTB.
  • Den Nationale Scene i Bergen får 40 millioner til sårt tiltrengt rehabilitering.
  • Regjeringen finner også fram 26 millioner kroner til å slakte villreinstammen på Nordfjella, for å hindre spredning av skrantesyke-smitte. Bortimot 2200 rein vil bli slaktet ned og området lagt øde i mange år.
  • 25 millioner til forprosjektering av rehabilitering av bygg ved Norges Handelshøyskole i Bergen.
  • 20 millioner kroner til utdannelse av 75 nye fengselsbetjenter årlig.
  • 17 millioner kroner mer legges i potten til opplæring i grunnleggende ferdigheter på landets arbeidsplasser.
  • 10 millioner til å prosjektere scenekunst i sentralbadet i Bergen.
  • Regjeringen vil bevilge 5,2 millioner kroner til et nytt IKT-system for registrering av celleprøver i livmorhalsprogrammet.
  • 2 millioner til dyrepoliti i Østfold. - Vi har hatt en forsøksordning gående i både Rogaland og Trondheim. Nå er Øst politidistrikt, som altså er Østfold, neste ut, sier justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) om dyrepolitiet.