Slalåm på Bulgarias tak

Skistedet Bansko i Pirin-fjellene sørvest i Bulgaria er ikke mer enn snaue tre år gammelt. Her er det investert euro tilsvarende nær en halv milliard kroner i splitter nye bakker, heiser, hoteller og andre fasiliteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANSKO, Bulgaria (Dagbladet): Skistedet nær grensa til Hellas har tatt mål av seg til å bli både verdenscup- og OL-arrangør. Men bakkene passer for alle ferdighetsnivåer - du trenger ikke være ekspert for å ha det gøy her.

Topp moderne

Snøsikre Bansko byr på 65 km slalåmbakker i ulike farger, helt opp i 2560 meters høyde. Da er du over Galdhøpiggen, Norges høyeste fjell.

De fleste nedfartene er røde eller mørk blå, men det finnes grønne og svarte løyper også. Turen til fjells fra landsbyen Bansko i 925 meters høyde tar 22 minutter med en åtteseters gondolbane. Fra endestasjonen bringer moderne høyhastighets stolheiser deg videre opp i systemet.

Totalt er det 15 heiser. En stor del av løypenettet dekkes med snøkanoner. For brettkjørerne er en ny halfpipe under konstruksjon. Derimot er det bare noen få kilometer langrennsløyper.

Kjendisstatus

Alpinlegenden Marc Girardelli, østerrikeren som kjørte for Luxembourg, låner ut navnet sitt til Bansko, og bulgarerne bruker ham aktivt i markedsføringen:

-  Jeg har valgt å samarbeide med Bansko fordi de har de beste snøforholdene. Dessuten har de svært godt preparerte løyper, sier 42-åringen til Dagbladet.Men han burde vært der tidligere i uka. Da kom det bortimot en halvmeter snø i løpet av ett døgn, og prepareringsmaskinene var sjanseløse.

Slalåm på Bulgarias tak

En av skientusiastene som har latt seg friste av bulgarsk snø, mat og vin, er Elizabet Ohlin fra Stockholm:

-  Jeg kom hit ganske tilfeldig. Noen venninner planla å reise, og de hadde en ekstra plass. Jeg angrer ikke på at jeg slo til på tilbudet, sier hun.

Fristende

Etter en hard dag i fjellet er det fristende å legge hjemveien innom «Happy End» afterski for full guffe vis-à-vis gondolsstasjonen. Her er det høy musikk, stor stemning og billig drikke. En halvliter av det lokale ølet koster en tier her - men du kan få halvliteren helt ned i fire kroner på kneipene i landsbyen.

Maten er grillet, stekt og kommer gjerne med sauser, friterte poteter eller surkål. Som den bulgarske vinen er kjøkkenet bedre enn sitt rykte. Det går i lam, svin, storfekjøtt og kylling. To personer spiser en god middag med forrett og en flaske rødvin for 280 kroner på en av de lokale spisestedene som det kryr av i landsbyen.

Gå i de trange og koselige gatene mellom steinhus med hvitmalt puss på utkikk etter skilt med Mexana (uttales mehana). Her er det fyr på peisen, hyggelige mennesker og gjestfrihet så det holder! Men innkasterne kan bli noe plagsomme.

Vel ute igjen i vintergatene har nattekulda lagt seg som et lokk over landsbyen. Røyken fra ved og brunkull river i nesa slik at erfarne østeuropafarere kan bli riktig nostalgiske i blikket.

Nedslitt

 PÅSKESTEMNING I JANUAR: Etter 22 minutters fantastisk «flytur» med gondolbane kommer du til skisenteret oppe i fjellet. Mat og drikke er rimelig og godt og det finnes flere muligheter, som her. Her ligger også utgangspunktet for alle heisene videre opp i fjellet. Når du skal tilbake til Bansko så finnes det en fantastisk nesten én mil lang nedkjøring der du kan stå i hockey hele veien! En utfordring for lårmusklene!
PÅSKESTEMNING I JANUAR: Etter 22 minutters fantastisk «flytur» med gondolbane kommer du til skisenteret oppe i fjellet. Mat og drikke er rimelig og godt og det finnes flere muligheter, som her. Her ligger også utgangspunktet for alle heisene videre opp i fjellet. Når du skal tilbake til Bansko så finnes det en fantastisk nesten én mil lang nedkjøring der du kan stå i hockey hele veien! En utfordring for lårmusklene! Vis mer

Går du noen kvartaler unna turiststrømmen i hovedgata, finner du fort tegn på at dette er en fattig del av Europa. Husene er nedslitte, og lider under tiår med manglende vedlikehold. Noen av dem er i en slik forfatning at det er vanskelig å fatte at noen kan bo der i det hele tatt. Her er det gamle Lada\'er og Moskvitch\'er som dominerer gatebildet.

Bansko kniver med det etablerte skistedet Borovets om å være Bulgarias største, beste og hippeste.

Borovets ligger bare halvparten så langt fra hovedstaden Sofia, men har til gjengjeld et noe gammelmodig og umoderne preg. Skikjøringen var heller ikke av samme klasse da Dagbladet besøkte stedet, selv med bulgarernes egen skihelt Peter Ponpangelov som guide i bakken. Men Borovets kan skryte av å ha arrangert renn i den alpine verdenscupen.

Uansett rivalisering samarbeider disse to og skisenteret Vitosha like ved Sofia om å søke vinter-OL i 2014.

PIRIN-FJELLENE: Fjellene er blant Europas mest snøsikre områder.
FOLKLORE: Bulgarerne holder musikk, dans og folklore i hevd. Turister kan oppleve dette bl.a. på restauranter.<!--/
KONTRASTER: Det er brytningstid i Bansko. På gatene møter bestemødrene sine vestlig kledde barnebarn.<!--/
FRA SVERIGE: Elizabeth Ohlin nyter utsikten.
ALPINLEGENDE: Marc Girardelli samarbeider med Bansko.<!--/
I ØST: Landsbyen Bansko byr på god gammeldags østeuropeisk stemning. Restaurantene kalles «mexana».
EKSOTISK: Lam i honning, bulgarsk rødvin og fyr på peisen inne i «mexanaen».
«AFTER SKI»: På bar-og dansestedet «Happy End» møtte vi disse jentene som gransket oss nøye over pissoarkanten.<!--/