Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slang med leppa - og ble taus

Medlemmer av Nobelkomiteen har slengt med leppa i flere medier. Nå slenger de på røret i stedet.

LUKKET MUNNEN: Nobelkomiteens Inger-Marie Ytterhorn (Frp) snakket villig vekk til et av verdens største nyhetsbyråer, men nekter å svare på hvorfor hun uttalte seg slik hun gjorde. Foto: Scanpix
LUKKET MUNNEN: Nobelkomiteens Inger-Marie Ytterhorn (Frp) snakket villig vekk til et av verdens største nyhetsbyråer, men nekter å svare på hvorfor hun uttalte seg slik hun gjorde. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Til VG sier kilder i og rundt Nobelkomiteen at et flertall argumenterte mot at Barack Obama skulle få fredsprisen. Til det internasjonale nyhetsbyrået AP sier komitéveteran Inger-Maria Ytterhorn:

- Jeg så på fjeset hans da han var på TV og takket og bekreftet at han vil komme til Norge for å motta prisen. Og han så ikke spesielt glad ut.

Lukket munnen
Dette er Ytterholms beskrivelse av vinneren hun selv var med på å peke ut, selv om hun skal ha hatt sterke motforestillinger ham da kandidaturet innledningsvis ble lansert.

Som Dagbladet tidligere har omtalt, mener hun tildelingen kan slå negativt ut på hjemmebane for Obama.

Men hvorfor hun, stikk i strid med komiteens årelange praksis, omtaler saken slik hun gjør overfor et av verdens største nyhetsbyråer, ønsker hun ikke å svare på.
- Dette kommenterer jeg ikke, sier hun til Dagbladet.

Största möjliga tystnad
VG hevder du argumenterte mot Obama, stemmer det?
- Det er hva VG antar og tror, noe jeg ikke ønsker å kommentere, sier Ytterhorn.

Betyr det at du avkrefter påstanden?
- Jeg ønsker ikke å kommentere dette.

HEMMELIGHOLD: Komitémedlemmene Inger-Marie Ytterhorn (f.v.), Sissel Rønbeck, Kaci Kullmann Five, Ågot Valle og Thorbjørn Jagland er pålagt taushet om arbeidet i minst 50 år, ifølge direktør Geir Lundestad (t.h.) Foto: Scanpix
HEMMELIGHOLD: Komitémedlemmene Inger-Marie Ytterhorn (f.v.), Sissel Rønbeck, Kaci Kullmann Five, Ågot Valle og Thorbjørn Jagland er pålagt taushet om arbeidet i minst 50 år, ifølge direktør Geir Lundestad (t.h.) Foto: Scanpix Vis mer

Om det er slik at du ikke ønsker å kommentere komiteens arbeid, hvorfor da gjøre det overfor AP?
- Det kommenterer jeg ikke.

Er du enig i at komiteens arbeid bør være hemmeligholdt, eller er du for mer åpenhet rundt utnevnelsen?
- Det kommenterer jeg ikke, sier Ytterhorn og bryter samtalen.

Ukomfortabel direktør
Direktør Geir Lundestad ved Nobelinstituttet er tydelig lite komfortabel med at medlemmer av Nobelkomitéen har latt seg intervjue av nyhetsbyrået AP og VG om prosessen rundt årets fredspristildeling.

Gjennom fredsprisens lange historie, har ikke komitémedlemmene latt seg intervjue.

- Og det er en god skikk. Vi legger stor vekt på at prosessen skal være konfidensiell. I statuttene står det at det skal være «sekretess i 50 år», og det betyr at vi egentlig ikke skal si noe før det har gått 50 år, sier Lundestad.

- Enstemmig
Den erfarne Nobel-mannen opplyser at Nobelkomiteen har gått inn for å forkorte denne fristen til 30 år, men at medlemmene i den svenske komiteen så langt ikke har blitt med på en slik endring.

Hvorvidt komiteen var samlet i sin konklusjon, er Lundestad krystallklar på.
- Prosessen med å finne ut hvem som skal få Nobels fredspris, er en lang prosess. Men det er det siste møtet som gjelder, og det var enstemmig, sier Nobelinstituttets direktør.

BETENKT: Mange skulle likt å vite hva Barack Obama først tenkte da han ble kjent med tildelingen av Nobels fredspris. Foto: AFP
BETENKT: Mange skulle likt å vite hva Barack Obama først tenkte da han ble kjent med tildelingen av Nobels fredspris. Foto: AFP Vis mer

Lite snakkesalig
Kaci Kullmann-Five har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2003. Hun er på reise i utlandet, men bekrefter på telefon at hun har lest dagens VG-oppslag.

- Det eneste jeg vil si, er at en enstemmig komité sto bak vedtaket. Adjø, sier Kullmann Five og bryter samtalen.

Ifølge VG skal Ågot Valle (SV) ha hatt sterke motforestillinger mot å gi prisen til Obama. Til Bergens Tidende utdyper hun hvorfor:

- Jeg hadde forventet meg debatt, spesielt rundt det jeg selv synes er veldig problematisk, krigen i Afghanistan.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med Valle.

Dårlig likt
Etter hva Dagbladet erfarer, er dagens VG-oppslag svært dårlig likt av medlemmer og ansatte i Nobelkomiteen og ved Det Norske Nobelinstituttet. Ikke fordi det avsløres at det har vært en diskusjon i komiteen, men at VG synes det er en sak.

Kilder Dagbladet har snakket med hevder et fravær av debatt ville vært langt mer oppsiktsvekkende.

- Det er vel mildest talt lite oppsiktsvekkende at det er diskusjon rundt kandidatene, sier en kilde.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media