Slangebitt, hjertestans og fall fra store høyder

Telenor varsler om fem nye Grameenphone-dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Ytterligere fem personer har mistet livet i Bangladesh det siste året i forbindelse med arbeid for Telenors underleverandør Grameenphone.

Det går fram av en pressemelding på Telenors hjemmesider. Til sammen har ni personer mistet livet i arbeid for underlevarandører til Grameenphone i løpet av ett år.

- Tre nye arbeids-ulykker

- Tre av de fem hittil ukjente dødsfallene er relatert til arbeidsulykker. Dette er fallulykker som skjedde 11. mai 2007, 25. februar 2008 og 3. mai 2008, sier informasjonssjef Ingrid Schiefloe i Telenor til Dagbladet.no.

I tillegg har en person dødd av slangebitt og en annen av hjerteattakk.

- Dessverre har flere personer mistet livet på jobb for våre leverandører i Bangladesh, og vi beklager ethvert dødsfall. Som jeg tidligere har sagt smerter dette oss, og bedre systemer og kontrollrutiner for oppfølging av selskapets underleverandører har høy prioritet, uttaler Jon Fredrik Baksaas, konsernsjef i Telenor.

Ikke kjent fra før

Som et ledd i arbeidet med å sikre arbeidsforholdene hos underleverandører til Grameenphone i Bangladesh, har Telenor nå fått utarbeidet en oversikt over dødsulykker i perioden mai 2007 til mai 2008. I tillegg presenteres en oversikt over Grameenphones HMS-arbeid, heter det i pressemeldingen.

FLERE DØDE: Telenor går nå ut med en oversikt over folk som har dødd i arbeid for Grameenphones underleverandører i Bangladesh. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet
FLERE DØDE: Telenor går nå ut med en oversikt over folk som har dødd i arbeid for Grameenphones underleverandører i Bangladesh. Foto: Jacques Hvistendahl /Dagbladet Vis mer

Oversikten omfatter arbeidsulykker hos underleverandører, men også trafikkulykker, slangebitt og hjertestans.

Fire av dødsfallene har vært omtalt i pressen tidligere, de resterende fem representerer ny kunnskap for både Telenor og offentligheten., skriver Telenor.

Dødslista

Her er lista over dødsfall fra mai 2007 til mai 2008 (tidligere ukjente dødsfall er uthevet):

•En ansatt hos leverandøren Concrete Steel Technologies Ltd. omkom etter å ha falt fra et tak under besøk på en av Grameenphones installasjoner 11. mai 2007.

•En ansatt hos leverandøren Confidence Steel omkom etter å ha falt i et kar med varm væske på leverandørens fabrikk 6. juli. 2007.

•En ung jente omkom etter å ha kommet i kontakt med en strømførende kabel i et gjerde utenfor byggeplass 11. oktober 2007.

•En ansatt hos leverandøren Hitachi Refrigeration and Engineering Works omkom som følge av hjertestans under arbeid utført hos Grameenphone 21. november 2007.

Slangebitt, hjertestans og fall fra store høyder

•En ansatt hos leverandøren Rocky International omkom etter å ha falt ned fra et stillas under oppussingsarbeider hos Grameenphone 25. februar 2008.

•To ansatte hos leverandøren OOH Add Firm omkom etter å ha kommet i kontakt med strømførende ledninger da de skulle henge opp et reklameskilt for Grameenphone 24. mars 2008.

•En ansatt hos leverandøren Mak Consortium omkom etter å ha falt ned fra en av Grameephones antennemaster 3. mai 2008.

•En ansatt hos leverandøren Brothers Construction Company omkom etter å ha blitt utsatt for slangebitt under arbeid for Grameenphone 27. mai 2008.

•I tillegg er to sivile personer omkommet i trafikkulykker der en biler fra Grameenphone var involvert, 20. juni 2007 og 25. april 2008. 

Tar forbehold om flere dødsfall

Telenor forsikrer om at viktige långivere til Grameenphone vil bli varslet om forholdene som er avdekket.

- Vi har varslet Verdensbanken og andre viktige långivere, sier informasjonssjef Ingrid Schiefloe til Dagbladet.no.

Videre  understreker selskapet at dette er de dødsfallene hos underleverandører til Grameenphone som de nå har oversikt over.

- Når kan man være hundre prosent sikker på at man kjenner til alt? Men vi har gjort en grundig gjennomgang hos underleverandørene. Vi har virkelig gjort vårt beste, sier informasjonssjefen.

DØDE: Belal Hussein (22) sammen med foreldrene. Han jobbet hos Telenor-eide selskapet Grameenphones fabrikk, hvor han ramlet ned i varmt vann og døde.