Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slangehodefisken puster på land og i vann: - Drep den

Den kjøttetende, slangeliknende fisken beveger seg på land ved å åle seg framover ved hjelp av brystfinnene. Nå jages skrekkfisken av myndighetene i USA.

SLANGEHODEFISK: Den invaderende fiskearten hører egentlig hjemme i Kina, Russland og Korea, men har blitt oppdaget i USA de siste åra. Foto: Ed Wray / AP / NTB Scanpix
SLANGEHODEFISK: Den invaderende fiskearten hører egentlig hjemme i Kina, Russland og Korea, men har blitt oppdaget i USA de siste åra. Foto: Ed Wray / AP / NTB Scanpix Vis mer

En kjøttetende, slangeliknende fisk med sylskarpe tenner som kan overleve på land setter en støkk i amerikanske stater hvor den nå har blitt oppdaget for første gang.

Etter at den ble funnet i Georgia, USA, tidligere denne måneden oppfordrer myndighetene alle som kommer i kontakt med fisken til å drepe den umiddelbart, skriver CNN.

- Ikke slipp den fri. Drep den umiddelbart og frys den ned. Husk at den kan overleve på land, advarer amerikanske myndigheter om på sine nettsider.

Kan spre seg

Det var en fisker som fikk den såkalte nordlige slangehodefisken, også kjent som ormehodefisk, på kroken i Gwinnett County, Georgia, tidligere denne måneden.

- Takket være den raske meldingen fra en fisker, var vi i stand til å undersøke og bekrefte at fiskearten er til stede i disse vannene, sier Matt Thomas, leder for fiskeavdelingen til naturvernforbundet.

Han understreker at de nå tar de nødvendige stegene som skal til for å vurdere om arten har spredd seg fra dette området - og om de i så fall er i stand til å hindre den fra å spre seg til andre vann i Georgia.

I Norge har vi også slitt med invaderende arter: Russerlaksen har vært en pest og en plage i store deler av Nord-Europa.

REKORD: Sommer og høst 2017 har det vært rekordstore mengder pukkellaks i vassdrag i Norge. Størst er innslaget i Finnmark. Som et resultat av at arten har etablert seg i Barentsregionen etter utsettinger i på Kolahalvøya. Video: Rune Muladal / Naturtjenester i Nord Vis mer

- Drep den

Mens dette er den første gangen arten har blitt oppdaget i Georgia, har det tidligere vært rapporter om slangehodefisk i hele 14 stater i USA.

Den lange, tynne fisken har et brunflekket utseende og blir rundt en meter lang. Dessuten kan den puste på land og overlever selv når det er lavt oksygennivå.

«De er grådige fisker som raskt tar knekken på fiskebestandene hvis de settes ut i nye vann. Flere arter kan bevege seg på land ved hjelp av brystfinnene. I perioder med tørke graver de seg ned i bunnmudderet og går i dvale», skriver Store Norske Leksikon.

Slangehodefisken regner som en invaderende art som egentlig hører til i Kina, Russland og Korea. Dette betyr at den kommer til å påvirke de innfødte artene ved å konkurrere om mat og territorium.

I Georgia er det forbudt å oppbevare disse fiskene uten gyldig lisens.

- Fiskere som tror de har fått en nordlig slangehodefisk på kroken må drepe den umiddelbart og fryse den ned, oppfordrer myndighetene.

De ber også om at man tar bilder av fisken, inkludert nærbilder av munnen, finnene og halen, i tillegg til å notere seg GPS-koordinatene for der fisken ble funnet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media