Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slangen kveiler seg rundt Taliban

Major «Beau» Higgins opplyser at soldater stormer mot Kandahar fra alle retninger, men han vil ikke spå når seieren kommer. - Jeg har tapt mye øl på å undervurdere Taliban, sier Higgins. Les siste nytt!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse utenfor Kandahar forklarer etterretnings-offiseren hva som skjer rundt Talibans siste skanse av betydning.

- Det er store styrker som er på farta. Opposisjons-gruppene kommer mot byen fra nord og fra sørøst. I tillegg har du oss som står klar til å rykke inn fra vår posisjon, sier major James «Beau» Higgins.

Basen med over 1000 marineinfanterister ligger rundt 125 kilometer vest for Kandahar, men de har foreløpig holdt seg unna kampene som har rast mellom Taliban og pashtun-soldatene rundt den beleirede byen. De siste dagene har det kommet flere meldinger om at en avgjørende offensiv er på vei, men opposisjons-styrkene møter hard motstand.

- For en uke siden trodde jeg Kandahar ville falle i løpet av ei uke. Det har den jo ikke, og jeg har tapt mye øl på dette. Taliban-folkene har fortsatt kontrollen, medgir Higgins som ikke tviler på det endelige resultatet.

- Nærmer seg slutten

- Det er mye press på soldatene som forskanser seg i byen. Det som en slange som kveiler seg rundt dem, og forhåpentligvis får vi dem ut i løpet av den nærmeste framtida, sier etterretnings-offiseren.

Den amerikanske basen i Sør-Afghanistan ble opprettet for en uke siden, og nye soldater og forsyninger blir kontinuerlig fløyet inn. I går forlot en to kilometer lang militærkolonne basen på vei til et hemmelig oppdrag. Foreløpig har amerikanerne fått besøk av befal fra Tyskland, Australia og Storbritannia, men flere nasjoner er invitert til å overvåke krigen inne på afghansk territorium.

Basen er opprettet for å komme nærmere Taliban- og al-Qaida-lederne som USA jakter på, men foreløpig er ikke soldatene satt inn til å hjelpe de afghanske opposisjons-styrkene som sliter med å slå tilbake Taliban-styrkene i Kandahar.

USA-BOMBET: Noormohammad (12) mistet begge armer og et øye da USA bombet landsbyen Kama Ado.Foto: SCANPIX/AP
USA-BOMBET: Noormohammad (12) mistet begge armer og et øye da USA bombet landsbyen Kama Ado.Foto: SCANPIX/AP Vis mer

- Det er ikke besluttet om våre menn skal gå mot Kandahar, men vi er klare for det som kommer. Det nærmer seg den avsluttende fasen, sier en militærkilde til CNN.

Kriger ved flyplassen


De amerikanske krigsflyene fortsetter sine ustanselige bombeangrep mot Kandahar og Taliban-stillingene rundt byen. Styrkene til den tidligere Kandahar-guvernøren Gul Agha rykker stadig nærmere flyplassen og står nå to kilometer unna, melder nyhetsbyrået AP. De rundt 3000 soldatene venter på at fienden skal bli myket opp av ytterligere amerikanske bombeangrep.

- Vi har det ikke travelt, sier Mohammed Anwar som er en av Aghas allierte.

Han forteller via satellittelefon at arabiske Taliban-soldater angrep dem i natt. Araberne kom fra nordvest ved flyplassen, men måtte gi tapt etter å ha mistet sju av sine menn.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters har Agha-styrkene nå overtatt deler av den strategiske flyplassen, og at fiendene skyter på hverandre fra hver sin side av hovedveien. BBC melder at opposisjonen trolig ikke vil rykke inn mot byen som ligger rundt tre kilometer unna.

De venter antakelig på ytterligere bombeangrep eller på gjennombrudd i forhandlingene. Pashtun-lederen Hamid Harzai sier at han via telefon forsøker å få høytstående Taliban-offiserer til å overgi seg.

Tror bin Laden er ved Kandahar


Bombene fortsetter også å falle øst i Afghanistan hvor USA tror bin Laden og hans menn har gått i skjul i sine enorme grotteanlegg inne i fjellene sør for Jalalabad og Kabul. Lokale bønder fortalte i går at mellom 150 og 250 sivile omkom da amerikanerne bombet landsbyene deres. Flere overlevende ble brakt til sykehus, og lokale myndigheter bekrefter feilbombingen, men Pentagon avviser kategorisk at dette har skjedd.

I dag kom meldinger om nye feilbombinger i Øst-Afghanistan. Lokale myndigheter sier at amerikanerne bombet en bygning som ble brukt av Taliban-motstandere et par mil sør for Jalalabad. Nordalliansens utenriksminister tror amerikanerne er på bin Laden-jakt i helt feil område av landet.

- Vi tror Osama bin Laden skjuler seg i en av tre provinser rundt Kandahar, sier Abdullah.

15 landsbybeboere, blant dem ni barn, skal ha blitt drept i et amerikansk bombeangrep mot en liten landsby ved Kandahar tirsdag, forteller et vitne som selv er skadd.

Les mer om Mohammed Khans opplevelser.

En fortropp med franske soldater kom lørdag til Afghanistan, etter å ha ventet på klarsignal i to uker i nabolandet Usbekistan.

Les mer om fortroppen som skal sikre en flyplass.

KLAR TIL KAMP: Korporal Joshua Mount trener med en 25-kilos sandsekk for å holde seg i form mens han venter på det avgjørende angrepet mot Kandahar.Foto: SCANPIX/AP
TALIBANS SANDKASSE: På den framskutte basen har amerikanerne over 1000 soldater og store menger militærfartøy. Sanda er det største problemet, ifølge kaptein Nevin Marr. Den virvles opp og gjør det umulig for helikopter-pilotene å se noe som helst.Foto: SCANPIX/EPA
SPERRER FLUKTEN: Kamputrustede marineinfanterister patruljerer ørkenen utenfor Kandahar. En av deres viktigste oppgaver er å hindre Taliban-rømlinger fra å nå Pakistan eller Iran.Foto: SCANPIX/AP
USA-BOMBET: Noormohammad (12) mistet begge armer og et øye da USA bombet landsbyen Kama Ado.Foto: SCANPIX/AP
FLYKTER FRA BOMBENE: Afghanske flyktninger ankommer leiren ved grensebyen Chaman i Pakistan.Foto: SCANPIX/AP
Hele Norges coronakart