Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slangen røyk tvers av

Årsak til tidenes nest største utslipp i norsk oljehistorie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Oljelekkasjen på Statfjord A skyldtes at slangen som ble brukt under lasting, røk tvert av, opplyser StatoilHydro.

Den første inspeksjonen av lastebøyen og oljeslangen som ble benyttet ved oljeutslippet på Statfjord-feltet 12. desember, startet også i dag ved hjelp av en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV) fra surveyfartøyet Edda Fonn.

Inspeksjonen har foreløpig avdekket brudd på den fleksible slangen mellom havbunnen og endestykket mot tankskipet, skriver StatoilHydro på sin hjemmeside

Denne slangen har en diameter på 19 tommer.

Data fra inspeksjonsarbeidet vil bli gjort tilgjengelig for myndighetene og StatoilHydros granskingsgruppe, som skal klarlegge hendelsesforløp og bakenforliggende årsaker.

Edda Fonn vil fortsette inspeksjon av begge lossesystemene på Statfjord-feltet.

Videre oplyser StatoilHydro at selskapet i dag har redegjort for hendelsesforløpet knyttet til oljeutslippet ved Statfjord A-plattformen og beredskapsarbeidet i et møte med Petroleumstilsynet og Statens forurensningstilsyn.

Produksjonen på Statfjord-feltet går som normalt. Selskapet redegjorde i dag for den tekniske og operasjonelle verifikasjonen som blir gjort før lossing ved hjelp av det tilsvarende OLSB-lossesystemet på Statfjord-feltet kan gjenopptas. 

LASTESLANGEN RØYK: StatoilHydro har funnet årsak til oljeutslippet.
LASTESLANGEN RØYK: StatoilHydro har funnet årsak til oljeutslippet. Vis mer

I  formiddag kartla et fly fra Kystverket oljeflakets utstrekning. De havgående lensene vil bli lagt ut der flyobservasjonene viser størst konsentrasjon av olje.

Observasjonene fra lufta viser at oljen er tynn og blåaktig, og at det kun er små forekomster av olje som har dannet klumper.

Værforholdene på Statfjord-feltet har bedret seg noe i løpet av natten. Bølgehøyden er litt over tre meter, og det blåser frisk bris.

Værmeldingen viser at det fram til lørdag morgen er et værvindu som tillater bruk av oljevernutstyr, opplyser StatoilHydro.

Etter utslippet har oljen beveget seg lite, oljen befinner seg fremdeles i området mellom Statfjord- og Snorre-feltene.

Sintef vil i dag foreta vannsøylemålinger fra fartøyet Leikvin, mens NINA (Norsk institutt for naturforskning) vil foreta fugleobservasjoner fra et SAR-helikopter.

Fugleobservasjoner ble også gjennomført i går. Det er ikke registrert ansamlinger av sjøfugl i området.

Slangen røyk tvers av
Slangen røyk tvers av
ÅRSAKEN: Her er oljeslanget avbildet av det fjernstyrte undervannsfartøyet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media