«Slangeskinn» og «drageskjell» oppdaget på Pluto: - Dette kommer det til å ta lang tid å finne ut av

Nye NASA-bilder.

NYE BILDER: Nye bilder av overflaten på Pluto viser noen karakteristiske formasjoner som NASA selv mener likner mer på slangeskinn, drageskjelle eller bark enn faktisk geologi. Foto: NASA/JHUAPL/SWR
NYE BILDER: Nye bilder av overflaten på Pluto viser noen karakteristiske formasjoner som NASA selv mener likner mer på slangeskinn, drageskjelle eller bark enn faktisk geologi. Foto: NASA/JHUAPL/SWRVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har blitt en ukentlig begivenhet når NASA hver torsdag legger ut nye bilder av Pluto, og også denne gangen er det bemerkelsesverdige fotografier som kommer tilbake fra New Horizons.

Akkurat på skilleinja mellom dag og natt på Plutos overflate, kan man se formasjoner som ifølge NASA selv minner om «slangeskinn».

- Det er et unikt landskap som strekker seg over flere titalls mil, sier William McKinnon i en pressemelding fra Nasa.

- Det ser mer ut som trebark eller drageskjell enn geologi. Dette kommer det til å ta lang tid å finne ut av.

Teorier Forskerne er med andre ord ikke sikre på hva som kan ha dannet det karakteristiske mønsteret, men det spekuleres naturligvis allerede.

En teori er at det er tektoniske plater som har forskjøvet seg, og dermed dannet mønsteret man ser på bildet, mens en annen teori går ut på at det er frossen gass som er grunnen.

Eventuelt en kombinasjon av de to.

- Ikke enkelt å forklare Det har vært julaften for verdens astronomer og geologer opptil flere ganger denne sommeren og høsten, og en av de største Pluto-relaterte oppdagelsene kom i juli da det ble oppdaget ei enorm frossen slette som ifølge NASA virket å «bare» være 100 millioner år gammel.

- Dette området er ikke enkelt å forklare. Oppdagelsen av disse slettene overgår alle forventninger, sa Jeff Moore, leder av «New Horizon»s geologi-team, til NASAs egne nettsider da. 

De skrev også at området likner det som på jorda kan beskrives som frosne gjørmesprekker, og har fått det uoffisielle navnet «Sputnik Planum», etter jordas første kunstige satellitt. 

- Langt fra dødt Tor Einar Aslesen, leder av Norsk Astronomisk Selskap, forklarte da overfor Dagbladet at disse funnene underbygger det forskerne de siste dagene har funnet tegn til: Det er fortsatt aktivitet på Pluto.

- Inntrykket vi har, er at Pluto er meget langt fra et dødt sted. Det er åpenbart aktivitet der, og da snakker vi om nylig, de siste hundre millioner år, sa han. 

Siden man har funnet ut at månen har vært død i rundt fire milliarder år, har forestillingen tidligere vært at blant annet Pluto også må være det, forklarte han.