Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slank deg med sunn mat

Våren er sesongen for lavkaloridietter, pulverkurer, lettprodukter og slankepiller. Det aller nyeste er slanketyggegummi. Men ekspertisen anbefaler naturlige matvarer framfor piller og pulver til slanking.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

og

JANE THRONDSEN

Den kommersielle slankeindustrien selger det folk vil ha - en rask vektreduksjon. Men de beste slankekurene tar tid, og gir varig resultat.

- Fordi det offentlige helsevesenet hittil ikke har tatt fedmeproblemet alvorlig, har vi stadig fått flere kommersielle slanketilbud på markedet. Statens helseundersøkelser publiserte i fjor tall som viser at gjennomsnittsvekten til menn er gått opp med 5,6 kilo de siste 30 åra. Kvinners gjennomsnittsvekt er gått ned i samme periode, likevel er det de som slanker seg mest, sier klinisk ernæringsfysiolog Mone Sæland til Dagbladet.

Dramatisk

Ernæringseksperten anbefaler naturlige matvarer, framfor piller og pulver.

- Mennesket er utålmodig av natur og vil ha rask vektreduksjon. Vi lures derfor til å velge mindre gode slankekurer. Forskning viser at kroppen nyttiggjør seg næringsstoffene bedre dersom de forekommer i naturlige matvarer, framfor piller og pulver. Ekstrem slanking er en stor påkjenning på kroppen. Slike kurer bør ikke tas over lengre tid, eller flere ganger i året.

- De kortvarige fastekurene fører også til at muskulatur «slankes» bort. Kroppen bygges dramatisk om til mer fett og mindre muskler, sier ernæringsfysiolog Mone Sæland.

Hun jobber som høyskolelektor ved ernæringslinja på Høgskolen i Akershus, og har publisert flere artikler om slanking.

Tålmodighet og trening

I tidsskriftet «Bedre Helse» har Mone Sæland skrevet om alt du bør gjøre før du tar opp kampen mot kiloene.

Hun sier at tålmodighet, trening og varig omlegging av kostholdet er det som skal til hvis du vil gå ned i vekt - og bli der.

Ernæringsfysiologen opplyser at hele 97 prosent av dem som bruker pulverkurer og liknende lavkaloridietter gjør det til såkalt luksusslanking, hvor fedme ikke er noe problem.

Sæland understreker at den kritiske fasen for slankere er når de skal begynne å spise normalt igjen.

- I denne fasen kreves viljestyrke og oppfølging. Sulten forsvinner med lavkaloridietter, piller og pulverkurer. Men når du begynner å spise mat igjen kommer sulten med dobbelt styrke. Mange spiser da mer enn noensinne, og raser opp i vekt, sier Mone Sæland.

Siste skrik

Siste skrik på veien mot et lettere liv et slanketyggis. Selveste Narvesen, halvt statseid, har kastet seg på slankemarkedet med denne tyggegummien, som de kaller «en revolusjonerende nyhet». Den inneholder et middel som skal gi god metthetsfølelse, og som igjen fører til at man spiser mindre.

Men ernæringsekspertene tror ikke det er mulig å tygge seg slank på tyggegummi.

Den svenske slankeprofessoren Stephan Røssner minner om at det er store pengeinteresser i slankemarkedet.

- Det finnes ikke skikkelig dokumentasjon på at noen av de nye sult- og søthungerdempende helsekostproduktene virker. Men vi vet at lavkalorikurene virker - de tradisjonelle slankekurene som bygger på vanlig mat, sier Røssner til Dagbladet.

Han er leder for overvektsenheten ved Karolinska sjukhuset i Stockholm, der pasientene stort sett er godt over 100 kilo.

Bruk hodet

Stephan Røssner har gitt ut flere bøker om slanking og sunt kosthold. Den siste heter «God mat for klokt folk».

- Man må bruke hodet og være villig til å jobbe hardt for å greie å gå ned i vekt. Det er ikke så vanskelig å tape noen kilo på en diett, det vanskelige er å holde vekta på sikt. Når man jobber med overvektige er derfor psyken og den mentale innstillingen like viktig å fokusere på som selve maten, sier Røssner.

Ifølge den tyske forskeren på spiseforstyrrelser Johannes Hebebrand ved universitetet i Marburg, er det bare én av 20 som klarer å holde vekta etter å ha gått ned på en diett.