Slapp av - universet går ikke under

I over 70 år har astronomene regnet med at universet en gang vil krympe sammen og dø. Nå ser det ut til at dette ikke vil skje likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Helt siden Big Bang - selve startskuddet for universet slik vi kjenner det - inntraff for 15 milliarder år siden, har universet utvidet seg. Galaksene raser fra hverandre i en ufattelig hastighet.

Men det store spørsmålet har hele tida vært: Vil denne ekspansjonen fortsette til evig tid, eller vil den bremse opp, reversere seg og til slutt føre til universets undergang?

Sistnevnte mindre lystige scenario, død ved krymping, har vært den dominerende teorien siden Edward Hubble på 1920-tallet oppdaget at universet utvidet seg. Meget forenklet trodde man altså at tyngdekraften før eller senere ville føre til at universets ekspansjon ville bremse opp, og at det så ville krympe sammen.

Men det ser ut til at akkurat det motsatte ville skje. Inngående analyser av bilder Hubble-teleskopet (oppkalt etter - ja nettopp - Edwin Hubble) har tatt av en meget fjern supernova, styrker hypotesen om at universets ekspansjon vil fortsette til evig tid, ja den vil faktisk akselerere.

Mørke krefter

Universets «redningsmann» er en kraft ingen helt har greid å forklare, men som man tror er der. Einstein kalte den for «den kosmologiske konstant», en mystisk kraft som motvirket de kjente kreftene som styrer universet. Nå har den skiftet navn til «mørk energi», men ingen kan helt forklare hva dette er for noe, bortsett fra at det antageligvis berger universet fra å kollapse en gang i meget, meget fjern framtid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer