Slapp av, Tony! ...mange kvinner får barn når de er over 40

LONDON (Dagbladet): Mens kvinnelige medsøstre jubler over nyheten om at Storbritannias førstedame, Cherie Blair, er blitt gravid i en alder av 45 år, innrømmer ektemannen Tony at han er bekymret for sin kone. Men mange kvinner gjør som Cherie; får barn etter de er fylt 40.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ekteparet Blair reiste i går til Italia, der de sammen med ledere og kjendiser fra Europa skulle være president Bill Clintons gjester. Middagen med 150 gjester i fasjonable Villa La Pietra utenfor Firenze var til ære for Hillary Clinton som mottok en pris.

Men før de reiste erkjente Tony Blair at han er litt engstelig med tanken på at kona Cherie skal ha barn i en alder av 45 år.

- Vi er ganske gamle til å ha barn. Som dere vet, Cherie er 45 og alt det vil si. Vi er litt bekymret for det, innrømmet Blair utenfor boligen i Downing Street.

Stråler av lykke

Tony og Cherie ser ut til, og sier selv, at de har det meget bra, i kontrast til det mer anstrengte familielivet i Det hvite hus etter Lewinsky-affæren.

Også i Storbritannia er tendensen at kvinner føder barn seinere i livet enn det de gjorde tidligere. Cherie Booth Blair er ikke den første kjente kvinnen som får barn seint. Supermodell Jerry Hall var 41 da hun for to år siden fødte sitt fjerde barn. Rocke-pappa Mick Jagger skal imidlertid ha vært lite begeistret over å få et spedbarn i senga mellom seg og Jerry igjen, noe verden fikk synlig bevis på da brasilianske Luciana Morads nedkom med et nytt Jagger-avkom på forsommeren i år.

Skuespiller Jane Seymour var 44 år gammel da hun fødte sine tvillinggutter, og kollega Emma Thompson figurerer stadig høygravid i britiske aviser. I desember kommer 40-åringens førstefødte.

Hektisk i nummer 11

I Downing Street nummer 10 er det 150 år siden en regjeringssjef hadde baby. Da levde imidlertid ikke mor og barn i statsministerboligen, slik at Blair-babyen som er ventet i slutten av mai 2000 vil være historisk.

Nå er det riktignok ungkar Gordon Brown som bor i nummer 10. Familien Blair bor i nummer 11. Med tre unger fra før hadde de bruk for den romslige plassen i nummer 11. Der er nå et studerkammer i ferd med å bli barnerom, og barnepasser har den travle familien allerede.

Tony og Cherie Blair legger ikke skjul på at barnet kom som en gedigen overraskelse. Etter nitten års ekteskap, med to gutter på 15 og 13 år og ei minstejente på 11 år anså de bleieskift og nattevåk for å være et passert stadium. Cherie fortalte ektemannen om mistanken noen dager før Labours landsmøte i september. I løpet av de hektiske dagene i Bournemouth stakk Cherie til byen en tur for å treffe legen sin - og da ble mistanken bekreftet. Talen Tony Blair holdt er selvsagt nå blitt analysert i lys av nyheten, og hans meget personlige vektlegging på foreldrerollen blir tolket som et utslag av at han nettopp hadde fått vite at han skulle bli pappa for fjerde gang.

Nyter av nye regler

Cherie er jurist, og er nå selvstendig næringsdrivende. Når hun skal ut i svangerskapspermisjon i mai, kommer hun til å dra nytte av de nye familievennlige reglene som trer i kraft i april. De gir utvidet permisjon fra 14 til 18 uker.