Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Slapp av, vi henretter ikke Osman

Sjefen for sikkerhetspolitiet i Suleimaniyya sier Osman Omar Osman trolig blir sittende i fengsel livet ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ryktene om en snarlig henrettelse av norsk-kurdiske Osman Omar Osman avvises på det sterkeste av sjefen for sikkerhetspolitiet i provinshovedstaden Suleimaniyya.

- Slapp av. Henrettelsen er stoppet, og Osman er fremdeles i live i fengselet, sier sikkerhetssjef Sarkawt Husen Jalal til Dagbladet.no.

Sikkerhetssjefen tilbakeviser ryktene om at det er planlagt å fullbyrde dødsstraffene mot en rekke dødsdømte fanger i Suleimaniyya denne uka, slik Osmans advokat Brynjar Meling formidlet i helgen.

Sarkawt Husen Jalal hevder provinsen ikke har fullbyrdet dødsstraffene idømt kriminelle på mange år.

- For mange år siden fikk Røde Kors stoppet henrettelsene i Suleimaniyya. Fra da av, har det ikke vært noen henrettelser her, sier han til Dagbladet.no.

Han mener stansen kom så tidlig som i 1993 eller 1994. Og han sier provinsen ikke har planer om å starte opp igjen med det første.

- Osman er nå i fengsel, som alle andre fanger. Der vil han bli sittende resten av livet. Jeg tror ikke han vil bli drept, sier han.

- Kan du forsikre oss om det?

- HENRETTER IKKE: Osman Omar Osman og Marita Strøm dro på ferie til Nord-Irak sammen med barna. Nå er Osman dømt til døden for drapet på sin kone, men sikkerhetssjefen i Suleimaniyya sier dommen neppe blir fullbyrdet. Foto: Privat
- HENRETTER IKKE: Osman Omar Osman og Marita Strøm dro på ferie til Nord-Irak sammen med barna. Nå er Osman dømt til døden for drapet på sin kone, men sikkerhetssjefen i Suleimaniyya sier dommen neppe blir fullbyrdet. Foto: Privat Vis mer

- Vi gjennomfører ikke henrettelser her nå, så han vil bli sittende i fengsel, svarer sikkerhetssjefen.

Osman Omar Osman er dømt for drapet på sin kone, Marita Strøm.

Drapet skjedde i september 2004, da familien bosatt i Namsos ferierte i Nord-Irak.

image: - Slapp av, vi henretter ikke Osman
ÅSTED: Marita Strøm ble skutt og drept i denne bilen. Ifølge dommen var det ektemannen som leide to kamerater til å stanse familien på kjøretur, og skyte henne.