Slapp billigere fra underslag på 20,9 mill. enn politiet ville

Økonomisjef på Hadeland fikk 4,5 års fengsel.

 HONNINGKRUKKE:  20,9 millioner kroner rant ut av kontoene til de tett sammenvevde kommunaleide selskapene Hadeland og Ringerike og Hadeland Energi uten at eiere eller revisor reagerte. Her utenfor felles lokaler på Jaren. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
HONNINGKRUKKE: 20,9 millioner kroner rant ut av kontoene til de tett sammenvevde kommunaleide selskapene Hadeland og Ringerike og Hadeland Energi uten at eiere eller revisor reagerte. Her utenfor felles lokaler på Jaren. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Gjøvik tingrett dømte i dag en tidligere økonomisjef (41) til 4,5 års ubetinget fengsel for underslag av ialt 20,9 millioner kroner fra sine arbeidsgivere, kommunaleide Hadeland og Ringerike Bredbånd og Hadeland Energi.

41-åringen la alle kort på bordet da han ble avslørt tidligere i år, og straffen er på linje med det forsvareren, advokat Kenneth Strømme Gundersen, ba om i den drøyt timelange tilståelsessaken i tingretten sist tirsdag.

Politiadvokat Frode Aabak beregnet da fornuftig straff til seks år og fem måneders fengsel med fradrag for ett år og fem måneder for uforbeholden tilståelse, som har spart politi, påtalemyndighet og rettsvesenet for store ressurser.

Med tilståelsesrabatten landet politiadvokaten på krav om fem års fengsel.

Regjerte i nettbanken
Men konstituert tingrettsdommen Håkon Schei Mentzoni konkluderte nærmere 41-åringens forsvarer, som sa i retten at en straff mellom fire og 4,5 år var greit.

 REDUSERTE STRAFFEPÅSTAND:  Konstituert tingrettsdommer Håkon Schei Mantzoni har et mildere syn enn politiet om hva som er rett straff for 20,9 millioner-underslaget i de to kommunaleide selskapene på Hadeland. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
REDUSERTE STRAFFEPÅSTAND: Konstituert tingrettsdommer Håkon Schei Mantzoni har et mildere syn enn politiet om hva som er rett straff for 20,9 millioner-underslaget i de to kommunaleide selskapene på Hadeland. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

41-åringen, som satt med alle fullmakter i nettbanken til kraftig ekspanderende Hadeland og Ringerike Bredbånd, er også fra dømt på livstid retten til å drive forretningsvirksomhet og økonomiforvaltning.

Han har tidligere to dommer for underslag og for momssvindel, og det var en ren tilfeldighet som gjorde at kjempeunderslaget ble oppdaget.

Endret navn - ingen reagerte
Verken revisor eller eier hadde savnet de 20,9 millionene, som blant annet er brukt til å kjøpe nytt hus i Lunner, to biler, hytte i Sør-Aurdal kommune i Valdres, en eiendom i Gamvik i Finnmark og en eksklusiv vin- og konjakksamling.

Metoden var tilsynelatende enkel: økonomisjefen endret bare mottaker til arbeidsgivers navn når han overførte millioner til egen konto.

- Forbruket var høyt, forklarte den tidligere lokalpolitikeren for Høyre i retten tirsdag.

 FOR LITEN STRAFFERABATT:  Poltiadvokat Frode Aabak ville gi ett år og fem måneders tilståelesesrabatt til den underslagsdømte økonomisjefen. Dommeren i Gjøvik tingrett la på et halvår i tillegg. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
FOR LITEN STRAFFERABATT: Poltiadvokat Frode Aabak ville gi ett år og fem måneders tilståelesesrabatt til den underslagsdømte økonomisjefen. Dommeren i Gjøvik tingrett la på et halvår i tillegg. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer

Drøyt fire millioner er tilbakeført eierne, som fortsatt har 17,7  millioner tilgode.

- De beslaglagte eiendelene kan vel selges for rundt åtte millioner kroner, anslo 41-åringen selv i retten.

Da vil det fortsatt stå minus 10 millioner kroner i regnskapet for de offentlige eide selskapene.

 PÅ ARBEIDSGIVERS REGNING:  Dette huset i Lunner kjøpte økonomisjefen på regningen til sine offentlig eide arbeidsgivere. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET.
PÅ ARBEIDSGIVERS REGNING: Dette huset i Lunner kjøpte økonomisjefen på regningen til sine offentlig eide arbeidsgivere. FOTO: ØYSTEIN ANDERSEN/DAGBLADET. Vis mer