Slapp «debatt-bombe»: - Patetisk

En forretningsforbindelse av Joe Bidens sønn, hevder presidentkandidaten lyver, og dukket plutselig opp under nattas debatt på invitasjon fra Donald Trump.

Publisert
Sist oppdatert

NASHVILLE (Dagbladet): I timene før nattas presidentdebatt mellom Donald Trump og Joe Biden begynte ryktene å gå.

Trump ville ha med seg en overraskelsesgjest til debatten. De to kampanjene kunne bare ha med et begrenset antall gjester på grunn av coronarestriksjoner.

Plutselig dukket et navn de færreste hadde hørt opp: Tony Bobulinski.

- Det er forferdelige e-poster om pengene du og familien din soper inn. Du var visepresident. En av dem hadde en pressekonferanse her akkurat. En som skulle jobbe med deg og familien din, sa Donald Trump under debatten i natt.

- Du må rydde opp

Han viste da til gjesten han selv hadd bedt.

- Du må rydde opp og prate med det amerikanske folk. Du må gjøre det nå, sa Trump og tittet mot sin motkandidat på scenen.

Svarer fra Biden var krystallklart.

- Jeg har ikke mottat en penny fra en utenlandsk myndighet i livet mitt. Du har aldri offentliggjort selvangivelsen din. Russland betaler deg stort. og Kina betaler deg stort, kontret Biden.

Men hva handlet alt dette om?

Sønnens forretningsforbindelse

Tony Bobulinski forteller at han er en tidligere kollega av Joe Bidens sønn, Hunter Biden og ble kjent for offentligheten kort tid før debatten.

OVERRASKET: Tony Bobulinski kikker ned på mobilen kort tid før Joe Biden og Donald Trump gikk på debattscenen. Den tidligere løytnanten ble sluppet til offentligheten fra Trump-kampanjen bare timer før debatten. Foto: Julio Cortez / Ap / NTB
OVERRASKET: Tony Bobulinski kikker ned på mobilen kort tid før Joe Biden og Donald Trump gikk på debattscenen. Den tidligere løytnanten ble sluppet til offentligheten fra Trump-kampanjen bare timer før debatten. Foto: Julio Cortez / Ap / NTB Vis mer

Biden junior har de siste ukene vært under angrep fra en rekke høyreorienterte medier i USA, som New York Post og Fox News.

Anklagene har fått på at presidentkandidaten hjalp sønnen Hunter med å berike seg i Ukraina, anklager det ikke fins noen beviser for.

New York Post har blant annet omtalt et angivelig møte som Hunter Biden hadde fikset mellom sin far Joe Biden og en ansatt i det ukrainske gasselskapet Burisma. Et møte Biden har nektet for.

TRUMPS MUR?: Ikke helt. Dette er Trumps «luremur». Video: Emilie Rydning og Trym Mogen / Dagbladet Vis mer

«Debattbomba»

Trump har imidlertid trappet opp angrepene på Joe Biden de siste ukene. På valgkampmøtene hans er det ofte rop om «lock him up». Presidenten har også beskrevet motkandidaten og sønnen som korrupte politikere.

Det at Trump-kampanjen nå slipper «debattbomba» Tony Bobulinski kommer etter at Trump-vennlige New York Post hevder at Hunter Biden tok imot store pengesummer fra et kinesisk firma.

Bobulinski sier natt til fredag at han kan bekrefte anklagene. Han hevder videre at han sitter på omfattende dokumentasjon som støtter opp om de alvorlige anklagene. han hevder også at Joe Biden var involvert i sønnens forretninger, noe presidentkandidaten nekter for.

HEVDER HAN HAR BEVIS: Pressekorpset som følger Det hvite hus ble vitne til en pressekonferanse fra Bobulinski. Der hevdet han å ha bevis for anklagene sine. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB
HEVDER HAN HAR BEVIS: Pressekorpset som følger Det hvite hus ble vitne til en pressekonferanse fra Bobulinski. Der hevdet han å ha bevis for anklagene sine. Foto: AP Photo/Evan Vucci/NTB Vis mer

- Det er ikke sant

Bobulinski er en pensjoner amerikansk løytnant som seinere har gått inn i forretningslivet.

I forkant av debatten hold Bobulinski en pressekonferanse foran Det hvite hus' pressekorps, hvor han hevdet at Biden har vært involvert i sin sønns forretningsaktiviteter.

- Jeg har hørt Joe Biden si at han aldri har diskutert dette med Hunter (Bidens sønn). Det er ikke sant, sa Bobulinski.

-Jeg har førstehånds kunnskap om denne, fordi jeg har jobbet med Biden-familien direkte, inkludert Joe Biden.

Videre hevdet Bobulinski at han ville gi tre telefoner til FBI bevis i saken og vil snakke med Senatets sikkerhetskomité i morgen.

Biden slår tilbake

Bobulinskis invitasjon, og at Trump-kampanjen nærmest leverte ham til pressekorpset og deretter satte ham i debattsalen, reflekterer Trumps kanskje mest offensive strategi mot slutten av valgkampen, nemlig å angripe Hunter Biden.

Biden-kampanjens talsperson, Andre Bates, slår tilbake.

- Som Chris Wallace sa på lufta om akkurat dette, «visepresident Joe Biden har faktisk offentliggjort sine skattemeldinger - i motsetning til president Donald Trump - og det er ikke noe indikasjon på at han noensinne fikk penger fra noen av disse forretningsavtalene». Joe Biden har aldri vurdert å involvere seg i forretninger med sin familie, ei heller i noen forretningsavtaler utenlands, sier Bates.

- Patetisk farse

- Tony Bobulinski har innrømmet at han er sint for at han ikke fikk være med i forretningseventyret til Hunter og James Biden (Joes bror). Det som også er sant er at Trump, i motsetning til Joe Biden, han en hemmelig kinesisk konto og betaler mer i skatt i Kina enn i USA, sier Bates.

- Det som også er sant er at dette er en desperat, patetisk farse utført av en kampanje i krise som ikke har noe bedre argumenter for å lede dette landet gjennom fire nye år med helvete.

Anklagene har vært svært alvorlige. Kommentator i Washington Post, Philip Bump, deler Bates' syn.

- Hvis ikke en tidligere forretningspartner av din motstanders sønn kan snu kampanjen, hva kan da? spør han sarkastisk.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer