Slapp dødsstraff

I en dramatisk protest mot USAs bruk av dødsstraff omgjorde i går Illinois' guvernør George Ryan dommen for samtlige 156 dødsdømte fanger i staten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det skjedde 48 timer før han forlater embetet som guvernør. Torsdag ble fire dødsdømte fanger sluppet fri, fordi guvernøren mente de var uskyldige. Ryan hevder at de ble torturert av politiet til å tilstå. De 156 som nå slipper å dø, må sone reell livstidsstraff uten permisjoner.

Provokasjon

Amnestiet i Illinois har allerede vakt sterke reaksjoner.

Pårørende oppfatter amnestiet som en provokasjon. I Chicago brast Ollie Dodds i gråt da hun hørte at Madison Hobley var blant de fire guvernøren hadde løslatt. Han var dømt til døden for en mordbrann, hvor Dodds' datter omkom.

- Hadde guvernørens datter blitt drept, ville han aldri latt en drapsmann gå, sier hun.

En av statsadvokatene i Illinois, Kevin Lyons, sier at guvernør Ryan tørker av sine skitne sko i ofrenes ansikter.

- Han bruker dem som dørmatte når han forlater kontoret, sier Lyons.

Det lå i kortene at den kontroversielle guvernøren ville bruke sine siste timer ved makta i Illinois til å omgjøre dødsstraffer, men et allment dødsamnesti var mer dramatisk enn ventet. Dette vil både redusere antallet fanger som venter på å dø, og det vil sterkt påvirke debatten om dødsstraff i USA.

Moratorium

Den republikanske guvernøren George Ryan var den første som innførte et moratorium - en midlertidig stopp for utføring av dødsstraff. Han har markert seg sterkt mot dødsdommer, og er foreslått som kandidat til Nobels fredspris for dette.

Bakgrunnen for Ryans engasjement er at han mener systemet er ubrukelig og at uskyldige blir ugjenkallelig dømt. En tidligere rapport i Illinois viste at 13 fanger som ventet på å dø, var uskyldig dømt. Ryans amnesti i Illinois kommer samtidig med en nedgang i antallet dødsdømte fanger i USA. I 2001 ble det registrert 155 nye dødsdomfanger. Dette er det laveste antallet siden gjeninnføringen av dødsstraff i 1976.

I fjor ble 71 mennesker henrettet i USA. En ble drept i den elektriske stolen, alle de andre med giftsprøyte.

Meningsmålinger viser at det amerikanske folk fortsatt sterkt støtter bruk av dødsstraff, mens det i juridiske kretser i USA er betydelig tvil og debatt rundt å dømme mennesker fra livet.

PROTEST: Illinois' guvernør George Ryan protesterte mot dødsstraff og det amerikanske rettsysstemet.
GRÅT: Ollie Dodds i Chicago brast i gråt da hun hørte at mannen som drepte hennes datter, ble løslatt.