ADVOKAT: Advokat Harald Stabell mener straffen kan bli skjerpet i Høyesterett.

Foto Rune Myhre/Dagbladet
ADVOKAT: Advokat Harald Stabell mener straffen kan bli skjerpet i Høyesterett. Foto Rune Myhre/DagbladetVis mer

Slapp fengsel for sex med 14-åring

En 25 år gammel mann slipper fengsel for å ha hatt samleie med ei jente på 14.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Eidsivating lagmannsrett har lagt vekt på at 25-åringen var uerfaren seksuelt og fastsatte straffen til samfunnstjeneste i 45 timer.
 
- Både det orale og vaginale samleiet var svært kortvarig, og hadde preg av ung, uerfaren «tenåringssex». Domfelte var 25 år på gjerningstidspunktet. Han er spinkel, framstår som yngre enn sine 25 år og relativt umoden. Han er med unntak av en gang i ungdomsskoletida, for ti år siden, helt uten seksuell erfaring, heter det i dommen.

Jenta var en «vanlig ung pike» på 14 år som ikke framsto utfordrende på noe vis utseendemessig, ifølge dommerne.

Straffesaken mot 25-åringen er svært spesiell. Bakgrunnen er at statsadvokaten to ganger har forsøkt å få mannen dømt til ubetinget fengsel. I Øvre Romerike tingrett ble 25-åringen i januar dømt til samfunnstjeneste i 45 timer med en gjennomføringstid på 120 dager.
  Til Høyesterett Statsadvokaten anket straffeutmålingen til Eidsivating lagmannsrett, og henviste til aldersforskjellen mellom tiltalte og jenta, samt rettspraksis. Lagmannsretten forkastet statsadvokatens anke om ubetinget fengsel. Dette førte til at statsadvokaten anket til Høyesterett over straffeutmålingen. Ankeutvalget i Høyesterett har nå tillatt anken fremmet. Strafferammen er fengsel i seks år.

25-åringen kom i kontakt med 14-åringen på nettet. Etter fire måneder reiste mannen fra Romerike til Sunnmøre for å besøke jenta. Overgrepene skjedde på et hotell. Lagmannsretten understreker at det i utgangspunktet skal reageres med ubetinget fengsel i slike saker, når det er gjennomført samleie.

Tenåringssex - Det er en ikke ubetydelig aldersforskjell mellom partene. Dette trekker klart i retning av ubetinget fengsel, men de øvrige omstendigheter ligger slik at det etter lagmannsrettens syn kan idømmes samfunnsstraff, ifølge dommerne. Lagmannsretten viser først og fremst til at de to langt på vei var jevnbyrdige i utvikling, og at den seksuelle omgangen hadde preg av uerfaren tenåringssex i forbindelse med forelskelse.

- Det var ikke alkohol med i bildet, og 25-åringen har heller ikke på annen måte utnyttet henne eller presset henne. Han la alle kort på bordet da den seksuelle omgangen kom for en dag, heter det.

- Det er oppsiktsvekkende at det bare idømmes samfunnsstraff i en slik sak. Dersom det ikke er helt spesielle forhold i saken, synes jeg straffen er veldig mild, sier stortingsrepresentant for KrF Laila Dåvøy.

Advokat Harald Stabell, leder av Advokatforeningens strafferettsutvalg, mener saken er spesiell. —Det er ganske spesielt. Det blir sjelden idømt samfunnsstraff i slike saker. Etter vanlig rettspraksis blir det i all hovedsak idømt ubetinget fengsel, sier Stabell. Han tror at Høyesterett kan komme til en annen konklusjon enn de lavere rettsinstansene.

Skjerpet - At ankeutvalget har tillatt anken fremmet til Høyesterett kan tyde på at dommen kan bli skjerpet. Høyesterett er vanligvis strenge når det gjelder seksualforbrytelser. Skulle jeg tippe, tviler jeg på om samfunnsstraff vil bli opprettholdt, men det er vanskelig å si, mener Stabell.

Leder av justiskomiteen på Stortinget Per Sandberg (Frp) mener at den lave straffen gir signaler om at det er greit å ha sex med mindreårige, så lenge man er uerfaren.

- Jeg har en følelse av at man hele tiden leter etter formildende omstendigheter, at man leter etter straffeutmålinger som ikke innebærer soning, sier Sandberg.