Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slapp fri etter 31 år - voldtok igjen

Magasinet Stern kjempet for at den voldelige, psykiatriske pasienten Wilfried Sabasch skulle slippes ut fra lukket anstalt. Det angrer de trolig på nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Historien om Wilfried Sabasch har opprørt Tyskland, og i magasinet Stern angrer de antakelig på at de noen gang ble knyttet til Sabasch' navn.

Sabasch ble kjent i Tyskland i fjor da Stern startet kampanjen 'Sett denne mannen fri!'. Sabasch hadde da vært på anstalt i 30 år etter å ha overfalt en kvinne. Det lange fangenskapet skyldtes at man mente at den da 17 år gamle gutten kunne begå liknende handlinger i fremtida. Ekspertene mente at Sabasch hadde sterke seksuelle fantasier om å mishandle og undertrykke kvinner. Allerede som 13-åring truet Sabasch en kvinne med kniv og tvang henne til å kle av seg.

Ti år etter at han ble sperret inne, flyktet Sabasch fra sykehuset han oppholdt seg på. Under flukten overfalt han nok en gang en kvinne.

Etter at Stern begynte å jobbe med Sabasch' skjebne, ble nye eksperter koblet inn i saken. Det ble holdt rettslige høringer, og flere eksperter mente at det ikke lenger var grunn til å holde Sabasch innesperret. Legene på sykehuset der pasienten oppholdt seg, protesterte mot å løslate en mann de anså som potensielt farlig, men til slutt beordret retten i Lübeck likevel at mannen skulle settes fri.

'Justisskandale - endelig fri!' skrev Stern.

Voldtok brutalt

Men bare tre måneder etter at han ble sluppet fri, slo Sabasch til igjen. 49-åringen stakk en revolver i munnen på en 20 år gammel ekspeditør og bortførte henne fra en parkeringsplass. Deretter voldtok og mishandlet han jenta grovt. Offeret ble lenket til et tre langs en skogsvei. Overfallet var svært brutalt, og offeret, som kun er kjent som Silvia i Tyskland, var nære ved å dø.

Etter overgrepene kjørte gjerningsmannen Silvia tilbake til byen. Der tvang han henne til å ta ut drøyt 3000 kroner fra minibanken og noterte seg adressa hennes. Den siste beskjeden han ga, var at han ville komme tilbake hvis hun gikk til politiet.

I ettertid har Stern sagt at Sabasch skulle ha blitt bedre forberedt på friheten før han ble sluppet ut etter 30 års fangenskap. Men redaktør Andreas Petzold innrømmer et ansvar for det som har skjedd: Stern var raskt ute med å kontakte offeret. Bladet har gitt bistand til jenta for å hjelpe henne etter overgrepet hun har blitt utsatt for.

Den tragiske hendelsen har fått debatten til å gå høyt, både i rettsvesenet, psykiatrien og i pressen som var med på å få mannen fri.

Sperres inne for alltid

Advokaten som hjalp Sabasch ut i friheten etter 31 år i psykiatrien, mener at det er Sabasch som er offeret - et offer for legestanden:

- Han har aldri virkelig hatt en sjanse, sier Christa Peters.

Men statsavdokaten mener noe annet.

- Denne mannen er like farlig som en tidsinnstilt bombe. Vi må sørge for at noe slikt aldri mer skjer, sa statsadvokat Helga Helff-Hibler von Alpenheim i retten denne uka.

Deretter ba hun om at Sabasch skulle få fengselsstraff og deretter overføring til psykiatrisk anstalt.

Offeret har latt seg intervjue av tysk tv om den rystende saken. Jenta er ikke i tvil om at Sabasch må straffes hardt:

- Jeg ønsker meg bare at han aldri mer blir satt fri. Ellers gjør han det samme igjen, sier Silvia.

I går falt dommen mot gjerningsmannen. Retten har dømt ham til ti års fengsel og overføring til psykiatrisk anstalt når dommen er sonet. Antakelig kommer han aldri mer ut.

(Kilder: Hamburger Abendblatt, Bild, Stern)

Stern.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media