Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slapp fri etter voldtekt - Overfalt to kvinner

Mannen voldtok kvinnen, satte en kniv mot magen hennes og truet med å drepe. Likevel ble han løslatt av politiet. Det har tatt tre år å få saken opp for retten. I mellomtiden har gjerningsmannen overfalt to andre kvinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er BA som avslører saksgangen i den groteske voldtektssaken. Den 27-år gamle kvinnen ble overfalt og voldtatt i mannens leilighet i desember 1998. Etter voldtekten holdt han en kniv mot magen hennes og truet med å drepe henne. Overgrepet førte til at kvinnen ble gravid.

Gjerningsmannen ble tatt, og det var ikke tvil om skyldspørsmålet, ifølge kvinnens bistandsadvokat. Likevel ble mannen løslatt allerede etter to dager.

- Mannen hadde en annen versjon av saken enn min klient, men tekniske bevis viste at hun hadde vært på soverommet slik som hun sa, og det ble funnet fingeravtrykk. I denne saken bør det ikke være noen tvil om skyldspørsmålet, sier kvinnens bistandsadvokat Aage Mjeldheim.

- Mannen ble ikke begjært varetekstfengslet, men ble løslatt av politiet, sier han.

Ni måneder senere, 17. september 1999, slo mannen til igjen. En kvinne ble overfalt, men voldtektsforsøket ble ikke gjennomført.

Likevel ville politiet henlegge de to sakene mot mannnen. I august 2000 ba politiet statsadvokaten i Hordaland om å henlegge saken fordi mannen ikke var tilregnelig. Men 1. september overfalt han en 20 år gammel student i Bergen og voldtok henne. Først da bestemte politiet seg for å reise sikringssak mot mannen.

Får ikke saksdokumentene

Kvinnen som ble overfalt først, har fått store psykiske problemer som følge av overfallet. Bistandsadvokat Aage Mjeldheim har gjentatte ganger purret på politiet for å få vite hvor saken står i systemet på vegne av den første kvinnen. Han har ikke fått svar. I september i fjor, to år etter den brutale voldtekten, klaget han til statsadvokaten. Da hadde mannen allerede to nye ofre.

- I et brev 2. oktober fikk jeg vite at han var mistenkt for nye straffbare forhold. Det hadde jeg ikke fått beskjed om fra politiet. Nå er disse to kvinnene blitt mine klienter, men ennå har jeg ikke fått ett eneste saksdokument fra politiet, sier Mjeldheim.

Sikringssaken kommer for retten 24. september i år, altså om knappe syv uker. Også retten har kontaktet politiet og bedt om at advokat Mjeldheim får utlevert saksdokumentene om overgrepene mot de to andre kvinnene han skal bistå.

- Jeg kan ikke engang fremme erstatningskrav på kvinnenes vegne når jeg ikke har sett dokumentene. Fremdeles har jeg ikke hørt noe fra politiet. Jeg skjønner ikke vitsen med at politiet lar være å svare, sier Mjeldheim.

- Utilgivelig

Herdig Magerøy i Landsforeningen for voldtatte er opprørt over politiets behandling av saken.

- Det er helt klart en stor påkjenning å vente på at rettssaken kommer opp. Dette burde ikke være mulig, sier Herdis Magerøy ved senteret for voldtatte, Dixi. Hun tror de to siste overfallene kunne ha vært unngått:

- Det var våpen med i bildet. Da har han bevist at han kunne overfalle igjen. Denne saken gjør meg opprørt. Politiet må svare for seg. Dette er forferdelig alvorlig, jeg synes nesten ikke det finnes tilgivelse, sier hun.

Politiet gir blaffen

Men politiet har ingen forklaring på hva som har gått galt: Ingen på politikammeret i Bergen har satt seg inn i saken.

- Jeg kjenner ikke saken og kan ikke uttale meg, sier kriminalsjef Svein Erik Krogvold til Dagbladet.no.

Person- og voldsavsnittet har etterforsket saken. Men heller ikke fungerende politiavdelingssjef Carl-Petter Leganger ved person- og voldsavsnittet kjenner saken:

- Jeg kan ikke si hvorfor saken har ligget så lenge. Jeg har ikke vært inne i den og kjenner ikke enkelthetene omkring saken.

- Vil du sette deg inn i den?

- Jeg har ikke tid til å sette meg inn i den.

Heller ikke påtaleenheten, som ville henlegge siktelsen mot mannen etter de to første overfallene, vet hva som har skjedd.

- Jeg kan ikke svare på en sak jeg ikke kjenner til og ikke har satt meg inn i. Nå er vi midt i ferietiden, sier politiadjutant Rune Malt.

Han synes bistandsadvokaten bør kontakte politiet for å få dokumentene i saken. Når han får vite at advokaten, statsadvokaten og retten har purret, sier han:

- Javel. Men jeg har hendene fulle og kan ikke svare. Beklager.

- Men saken kommer opp 25. september?

- Ja. Det skal ikke være sånn. Jeg må prøve å finne ut hva som må gjøres. Dette må vi gjøre noe med.

LØSLATT:Voldtekstmannen slapp fri etter to dager. Så overfalt han to kvinner til.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media