Slapp helt av - noen ekstra kilo gjør at du kan leve lenger

Forskning viser at tynne personer dør tidligere.

JULEKILO: Ved inngangen til det nye året er det mange som ønsker et oppgjør med egen kropp og går til kamp mot tyngdekraften.
Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
JULEKILO: Ved inngangen til det nye året er det mange som ønsker et oppgjør med egen kropp og går til kamp mot tyngdekraften. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Startet du året med knallharde krav til egen diett og kilo som skal vekk? I tilfelle har amerikanske helsemyndigheter kommet til konklusjoner som kan få deg til å droppe nyttårsforsettet her og nå.

De hevder tynne personer dør tidligere enn personer med «litt til overs».

Kjekt å ha Ved å sammenlikne funn i nærmere 100 ulike forskningsarbeider, fant helsemyndighetene at:

• Personer med normal vekt døde tidligere enn personer med litt ekstra vekt.

• Ekstra levetid kan skyldes ekstra fettreserver å tære på ved dårlig helse.

Men vær oppmerksom: Er du mer enn lett overvektig, er sjansen statistisk sett tre ganger høyere for en tidlig død enn ved normal vekt, skriver Daily Mail.

Ulike forklaringer Dette er ikke første gang forskning antyder at ekstra vekt faktisk kan være bra for helsa. En forklaring skal være at personer som starter med ekstra vekt, har mer å tære på ved sykdom og helseplager når de blir eldre.

Ifølge Daily Mails helseekspert Fiona MacRae kan sammenhengen også skyldes at ekstra kilo kan gjøre det mer sannsynlig at vektrelaterte  helseplager som høyt blodtrykk og diabetes blir oppdaget og behandlet.

BMI Mer omstridte forklaringer hevder personer med litt til overs trener mer og spiser sunt, sammenliknet med enkelte tynne personer som pinesulter seg eller røyker for å fjerne matsug.

Amerikanske helsemyndigheter skal ha benyttet 91 studier fra land over hele verden i den sammenliknende studien. De så spesielt på sammenhengen mellom BMI og levealder.

I denne sammenheng ble en normal BMI satt mellom 18,5 og 24,9. Lett overvekt ble regnet i spennet 25 til 29,9.