Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronapandemien i Sverige:

Slapp ikke inn i Sverige: - Risikerte avlivning

Felicia Tigerstrand (21) reiste hjem til Sverige med katten Felix, men katten slapp ikke inn i landet på grunn av coronarestriksjonene. Nå har Jordbruksverket snudd.

SLIPPER IKKE INN: Da Felicia Tigerstrand (21) kom til Arlanda flyplass fikk hun valget mellom å utvise eller avlive katten Felix. Foto: Privat
SLIPPER IKKE INN: Da Felicia Tigerstrand (21) kom til Arlanda flyplass fikk hun valget mellom å utvise eller avlive katten Felix. Foto: Privat Vis mer

Etter å ha bodd et år i Canada sammen med kjæresten sin, kom svenske Felicia Tigerstrand (21) hjem til Sverige fredag morgen. Med seg hadde hun katten Felix, som paret skaffet seg i 2018.

Planen var å reise hjem i mars, men på grunn av coronarestriksjonene fikk hun ikke dra. Hun forteller at hun før den tid hadde ordnet med alt av papirer fra veterinærer i Canada, som godkjente at det var trygt å ta med seg katten hjem.

Men da hun landet på Arlanda i helga fikk hun beskjed om at papirene var utdatert, og at de ikke ville slippe katten inn i landet.

Til Dagbladet forteller hun at hun fikk valget mellom å la katten Felix bli utvist, eller å måtte avlive han.

- Etter en lang reise fra Canada var jeg veldig utmattet og da jeg fikk beskjeden brøt jeg sammen. Jeg hadde heller ikke mulighet til å reise tilbake til Canada, som følge av innreiseforbudet, sier Tigerstrand.

Det var svenske Aftonbladet som skrev om saken først.

- Kjempetrist og sint

Til Dagbladet forteller Felicia Tigerstrand at hun ikke fikk tak i noen veterinær som kunne hjelpe til med å skaffe en ny undersøkelse av Felix i Canada før hun reiste, fordi det ble innført full lockdown i landet.

ROM: På dette rommet på Arlanda flyplass har Felix bodd de siste dagene. Foto: Privat
ROM: På dette rommet på Arlanda flyplass har Felix bodd de siste dagene. Foto: Privat Vis mer

- Det eneste alternativet som sto igjen var avliving. Jeg sleit med å akseptere det og ba Jordbruksverket (Statlig etat i Sverige med ansvar for dyrevelferd. journ.anm.) å se over beslutningen på nytt, forteller hun til Dagbladet.

Hun oppgir at hun fikk beskjed av de ansatte på flyplassen om at Felix kunne være en smitterisiko i Sverige.

- Jeg ble kjempetrist og sint. De siste dagene har jeg knapt sovet eller spist. Jeg er mest redd for Felix sin helse.

Siden de kom til Sverige har Felix bodd på et rom på flyplassen. Ifølge Tigerstrand har hun selv måtte ordne med katteboks og mat. Hun sier at hun heller ikke får besøke ham når det ikke er personale til stede.

- Han har funnet en liten pappeske som han sover i for å kunne trekke seg litt unna. Jeg er bekymret fordi han begynner å vise tegn til å bli mer aggressiv, når jeg prøver å roe han ned. Han pleier vanligvis aldri å være sånn.

Har samlet 10 000 underskrifter

I helga startet Tigerstrand også en underskriftskampanje for å få lov til å beholde Felix. Så langt har over 10 000 skrevet under.

- Jeg er så glad for å se at så mange engasjerer seg, og det gir meg håp om ta dette kan få en lykkelig slutt. Det er mange som har kontaktet meg personlig for å tilby hjelp, til blant annet karanteneplass for Felix, forteller hun.

FELIX: Felicia og kjæresten fikk katten Felix i 2018. Foto: Privat
FELIX: Felicia og kjæresten fikk katten Felix i 2018. Foto: Privat Vis mer

I en uttalelse til Aftonbladet skriver Jorbruksverket at det er en reell mulighet for at Felix får bli med hjem i karantene, siden Felicia er svensk statsborger.

Egentlig gjelder denne regelen bare for reiser innad i EU, men Tigerstrand håper de vil gjøre et unntak.

Mandag venter hun på Arlanda, i håp om å få et endelig svar fra Jordbruksverket. 21-åringen forteller at hun er villig til å gjøre hva som helst for katten sin.

- Jeg håper de kan se min situasjon og la meg ha Felix i hjemmekarantene. Jeg er også villig til å betale for en kontrollert karantene.

Gladnyhet

Mandag kveld trenger ikke Felicia lenger velge mellom å måtte avlive eller sende bort Felix. Ifølge Aftonbladet får Felix leve.

- Jordbruksverket tilbydde en løsning der Felix får ta rabiesvaksinen på nytt, og får et nytt pass. Etter å ha fått sprøyten, må han sitte i karantene på Arlanda i 21 dager, sier Felicia til Aftonbladet.

Lotta Hofverberg i Jordbruksverket sier det ikke er sikkert at andre kommer til å få det samme tilbudet som Felicia og Felix har fått nå.

- Vi kan ikke risikere å få rabies inn i landet. Dette er en løsning som har blitt til på grunn av den situasjonen vi står i nå med corona.

Felicia sier selv at hun er ekstremt lettet, og at hun var forberedt på det verste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!