Slapp inn papirløse asylsøkere bevisst

Norsk politi og grensemyndighetene i Russland ville spane på bakmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk politi og grensemyndighetene i Russland har bevisst sluppet papirløse asylsøkere inn fra Russland for å spane på mulige bakmenn i Norge.

I løpet av de siste to årene skal det ha funnet sted én slik hendelse, skriver Aftenposten. Papirløse asylsøkere fra Pakistan og Sri Lanka ble sluppet inn via Storskog grensestasjon i Finnmark. Politiet spanet så på deres videre reise i Norge. Politiet fant ikke noe kriminelt i dette tilfellet, og personene endte som vanlige asylsøkere.


Bakgrunnen for hendelsen er at politiet lenge har visst at asylsøkernes lange reise gjennom Russland har vært organisert. I avhør har flere fortalt at de betalte store summer for å få gjennomført drømmen om å dra til Norge. På grunnlag av dette har politiet antatt at det befinner seg en form for mottaksapparat på norsk jord. Men spaning og annen etterretning har ennå ikke avslørt noen bakmenn.


- Vi følger med i utlendingsmiljøet for å avdekke om det er noen som eventuelt organiserer mottak av ulovlige flyktninger i Kirkenes, sier politimester Håkon Skulstad i Østfinnmark politidistrikt.


Åtte afghanere som i mai i år møtte opp på Storskog grensestasjon og søkte asyl i Norge, fikk hjelp av russisk grensevakt og en russisk borger bosatt i Kirkenes.


Norske grensemyndigheter har regelmessige møter med sine russiske kolleger. I vår ble det gjennomført en felles øvelse der norske og russiske soldater jobbet sammen for å avsløre ulovlig grensepassering.


(NTB)