«Slapp og stygg»

GARDERMOEN (Dagbladet): Hver morgen rusler Nanette og Anne Marie til sine skranker for Star Tour og Saga Solreiser. Da blir de møtt av denne skulpturen - hovedflyplassens mest omdiskuterte kunstverk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nesten 18 millioner kroner er brukt på å kjøpe inn kunstverk til Oslo hovedflyplass. Ingen av dem provoserer og engasjerer som Per Inge Bjørlos skulptur. Den er fem meter lang, av rustfritt stål, og likner på:

- En slapp penis, svarer Else Hovde (28) fra Nesbyen, som ved innsjekkingen i går var soleklar for å dumpe fedrelandet til fordel for Sardinia.

- Men kunstneren selv sier skulpturen bare handler om energi?
- Det må være mangel på energi, korrigerer hun.

- Kan støte

- Den oppfattes ikke som vulgær, men en del ansatte mener den kan støte tilreisende fra andre kulturer, sier prosjektingeniør Nina Nøvik ved Oslo hovedflyplass sitt kontor.

- Tror du?
- Njaei. Det kommer an på folks fantasi. For meg minner den om en fallen fallos. Lykkens portal, blir den også kalt: Jentene kan ta bilde av seg under den før de drar til Hellas.

Og skulpturen skal få stå, for provokasjon er sunt, mener Nøvik.

Kunstneren selv, Bjørlo, sier:

- Jeg orker ikke å snakke om tingene mine. Det gjør meg nedtrykt. Men utstillinga handler om energi. Folk har en ganske grisete fantasi, men det får de slite med. Jeg har aldri tenkt på fallos.

Gal retning

- Vi bare ler, vi, sier Nanette Bjerkaas ved Star Tour-skranken. Hele dagen står - eller rettere sagt, henger - skulpturen for deres åsyn.

- Ler av hva?
- Retningen. Jeg tror det er en fallos. Vi damene som jobber her hadde ønsket en mer optimistisk retning. Vi blir litt deppa når vi kommer om morgenen og ser den.

- Hadde han vært optimistisk, hadde han hvert fall ikke tatt sånn plass. Forresten er det grotesk at de har brukt 18 millioner på kunst når du ser hva vi har fått igjen: Det er for grått og kaldt her inne. Og denne skriften med ordtak på gulvet du må gå og lete etter. Det kunne like gjerne ha stått Findus for vår del, mener skrankenabo Anne Marie Haugerud.

Så vi rusler bort og ser selv. På gulvet foran innsjekkingsskranken er Jan Erik Vold-sitatet inngravert:

«Vi ses sa hun og ble borte for godt»

Hyggelig å være mann - på Gardermoen.

OMDISKUTERT:</B> Folks oppfatning er et resultat av skitten fantasi, mener kunstneren selv.<br>