Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Slapp skatt med Chirac-video

PARIS (Dagbladet): Advokaten til pengeinnsamleren Jean-Claude Méry brukte videoopptaket hvor Jacques Chirac trekkes inn i ulovlig partifinansiering til å «kjøpslå» med finansminister Dominique Strauss-Kahn. Dermed fikk advokatens klient, Karl Lagerfeld, en kraftig nedsatt restskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Avdøde Jean-Claude Méry etterlot seg et videoopptak der han forteller at Samling om republikken (RPR), partiet til president Jacques Chirac, tok imot pengestøtte fra selskaper som ble tildelt offentlige oppdrag.

Finansminister Dominique Strauss-Kahn fikk originalen av opptaket i april 1999 av Mérys advokat, Alain Belot, avslører ukemagasinet l'Express i dagens utgave.

Fikk originalen

Den sosialistiske finansministeren satte dermed med «krutt» til bruk mot den konservative president Chirac. Til gjengjeld ba Belot om skattelette for sin berømte klient Karl Lagerfeld.

Lagerfeld var i sjokktilstand etter å ha fått en restskatt på 380 millioner kroner. Etter Belots uortodokse «forhandlinger» med finansministeren, ble den senket til 60 millioner kroner. Og Belot innkasserte et advokathonorar på 3,8 millioner kroner.

Gikk av

Dette har Belot fortalt forhørsdommerne som etterforsker flere skandaler rundt den ulovlige finansieringen av gaullistpartiet RPR, etter at avisa Le Monde offentliggjorde Mérys eksplosive «videotestamente».

Belot erklærte først overfor dommerne at han hadde ødelagt originalen.

Hans tilståelse, etter tette avhør, er en ny politisk bombe i denne utrolige affæren.

Den briljante Strauss-Kahn måtte gå av like etterpå, fordi han ble etterforskning for å ha skrevet et falsk dokument.

Og Belot hadde mer å fortelle. Da Le Monde kom på gata 21. september tok Strauss-Kahn øyeblikkelig kontakt med Belot og ba ham tie om at han hadde originalen. Strauss-Kahn er nå i en meget vanskelig situasjon. Han skulle med en gang ha gitt opptaket til rettsvesenet, som etterforsket forholdene Méry omtaler. Dessuten ser det ut som han ga etter for Belots utpresning.