Slapp straff

En 23 år gammel fyllekjører fra Sarpsborg slipper både bot og fengselsstraff. Grunn: Retten mener tiltalte lider av angst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mannen er tidligere dømt for promillekjøring. Likevel valgte dommerfullmektig Gaute Solheim og hans to meddommere i Sarpsborg byrett å blankt frifinne 23-åringen. Mannens forsvarer er advokat Morten Kjensli.

- Vedkommende kjørte sin samboer til legevakta. Frifinnelsen er basert på nødrettsbestemmelsen, sier Solheim. Enkelt sagt anvendes nødrett når den en skal redde ikke kunne vært reddet på annet vis. Det spesielle i denne sammenhengen er at i retten fortalte tiltalte at han verken forsøkte eller vurderte å ringe etter ambulanse.

Legevakten

Promillekjøringen fant sted første nyttårsdag. I retten forklarte 23-åringen at hans samboer hadde blitt svært dårlig på morgenkvisten.

Etter det Dagbladet erfarer, skyldtes dette at hun var sterkt påvirket av alkohol. Tiltalte fikk panikk og kjørte henne til legevakten. Kjøreturen skal ha gått problemfritt, men tiltalte ble oppdaget i en ren rutinekontroll.

I retten ble det trukket fram at tiltalte lider av angstproblemer. Særlig frykten for brå død hos ham selv eller hans nærmeste ble tatt med som en formildende omstendighet.

Ifølge dommerfullmektig Solheim er det «ingen forhold i saken som tilsier at tiltaltes vurdering ville vært annerledes uten alkoholinntaket».

Kan utnyttes

Dette har fått påtalemyndigheten til å reagere sterkt. Aktor Svein Johansen la ned påstand om bot på 15 000 kroner og fengsel i 36 dager. Nå vurderer han å foreslå til Statsadvokaten å anke saken på grunn av feil rettsanvendelse.

- Vilkårene for nødverge er ikke til stede. Vi frykter at frifinnelsen vil føre til at folk i beruset tilstand på en kynisk måte konstruerer nødvergesituasjoner etter å ha blitt pågrepet. At for eksempel en passasjer i bilen spiller bevisstløs. Når det ikke kreves at folk ringer ambulansen, er det vanskelig for politiet å overprøve det tiltalte sier, sier Johansen.