Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Folkehelseinstituttet:

Slapp svensker inn - ville teste

FHI har siden starten av juni ønsket at testing av svensk helsepersonell blir obligatorisk. Det måtte likevel flere smittetilfeller til før det ble et krav.

VIKTIGE: Svenske ferievikarer er viktige for å få hjulene til å gå rundt på norske sykehus. Nå må alle testes før de kan begynne å jobbe. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
VIKTIGE: Svenske ferievikarer er viktige for å få hjulene til å gå rundt på norske sykehus. Nå må alle testes før de kan begynne å jobbe. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer

I helga ble det påvist smitte hos svensk helsepersonell både på Helgelandssykehuset i Sandnessjøen og på Nordfjord sykehus. På sistnevnte sykehus har både en sykepleier som jobbet med den svenske vikarlegen, og en pasient, fått påvist smitte i ettertid.

Begge sykehusene måtte redusere driften og stenge avdelinger som følge av smitten. Flere pasienter og ansatte havnet også i karantene eller isolasjon.

- Det er svært beklagelig at coronasmittet helsepersonell har vært i kontakt med pasienter, det skal ikke skje. Fra i dag av blir derfor helsepersonell testet to ganger etter ankomst til Norge, sa statssekretær Inger Klippen onsdag.

Helsepersonellet må først avlegge en negativ test før de får starte arbeidet, og må deretter testes på nytt etter to-tre dager. Det er unntak for dagpendlere.

FHI-råd lenger en forskriften

FHI-forsker Petter Elstrøm forteller til Dagbladet at det lenge har vært et ønske fra Folkehelseinstituttets side å forenkle regelverket, og få på plass tydelige krav til testing av svensk helsepersonell som skal på jobb før de har vært ti dager i karantene. Myndighetene har imidlertid brukt lang tid på å få forskriften på plass.

- VEL DETALJERT: FHI-forsker Petter Elstrøm mener coronaforskriften har vært for omfattende. Foto: FHI
- VEL DETALJERT: FHI-forsker Petter Elstrøm mener coronaforskriften har vært for omfattende. Foto: FHI Vis mer

- Vi har tatt initiativ til en opprydning i forskriften en stund nå, og har ment at coronaforskriften har vært litt vel detaljert, noe som kan være problematisk med tanke på å gi smittevernråd, sier han.

- Reglene for karantene og unntak av karantene har vokst, og det endte opp med at rådene ikke var konsistente rent smittevernmessig. Vi har påpekt en stund at det trengs en oppdatering, og pekt på at våre råd har gått lenger enn coronaforskriften. Det gjelder også med tanke på svenske helsearbeidere som kommer til Norge for å jobbe.

Første gang FHI anbefalte testing av svensk helsepersonell, var 8. juni.

Forvirring rundt testing

Elstrøm sier det har vært enklere for FHI å kontinuerlig endre sine råd, mens endringer i forskriften har tatt lengre tid.

- Kunnskapen om dette viruset endrer seg raskt og mye over tid. Derfor har rådene våre blitt endret, mens det har vært vanskeligere å gjøre endringer i forskriften.

Elstrøm peker blant annet på at det har vært forvirring rundt testingen av svensk helsepersonell, fordi dette ikke har vært et krav fra myndighetenes side. Han er derfor glad for at dette nå er endret.

- Vi er fornøyd med at forskriftskravene og anbefalingene våre nå samsvarer med hverandre. Det gjør det mye lettere, og et krav veier selvsagt tyngre enn våre råd.

Karanteneunntak var i første omgang knyttet til personell som var nødvendig for å sikre forsvarlig drift, forklarer han.

- Akkurat dette med at personellet skulle teste negativt før de startet å jobbe, kom 8. juni, og har blitt presisert i oppdateringer flere ganger i løpet av juni. Seinest 20. juni, forteller han.

PROBLEM: Denne corona-illustrasjonen viser det som fortsatt er en stor utfordring for norske helsemyndigheter. Illustrasjon: FHI Vis mer

- Vært klar over anbefalingen

I tillegg til presiserte råd, har FHI også hatt jevnlig kontakt med helseforetakene om hvilke råd som gjelder.

- Vi har hatt ukentlige møter, og de regionale kompetansesentrene i smittevern har vært klar over denne anbefalingen, sier Elstrøm.

- Hva tenker du om at det likevel virker å være helseforetak som ikke har fulgt deres råd om testing?

- Jeg ser at det kan være vanskelig å følge med på alle anbefalingene som kommer fra oss. Veilederen er stor, det skjer endringer hele tiden, og det er krevende å få med alle råd. Særlig når det gjelder karantene og unntak fra karantene.

SISTE NYTT: Noen kommuneleger uttrykker nå betydelig bekymring for utviklingen i åpning av utelivsbransjen, ifølge FHI. VIDEO: Regjeringen.no Vis mer

- Jeg anser at våre råd veier tungt, og velger sykehusene å gjøre noe annet, bør det være et bevisst valg som bør begrunnes.

Leder i Norsk Sykepleierforbund, Lill Sverresdatter Larsen, fortalte tirsdag til Dagbladet, før det nye testregelverket kom på plass, at forbundet siden pandemien startet har bedt om at testing av svensk og utenlandsk helsepersonell blir et krav fra myndighetenes side.

- Det er hårreisende at det må påvises smitte før man endrer retningslinjene. Vi har advart mot at dette kom til å bli et problem siden mars. Når man ser smittetallene i Sverige er det åpenbart at dette kom til å bli et problem, særlig i sommermånedene med ferieavvikling og mange svenske vikarer, sier Sverresdatter Larsen.

Endret regler etter smitte

Statssekretær Inger Klippen sier til Dagbladet at Helsedepartementet løpende har vurdert smittesituasjonen i Sverige, og om FHIs test-råd har vært tilstrekkelige.

- Etter hendelsene sist helg med smitte fra svenske vikarer vurderte departementet at det likevel ville være riktig å forskriftsfeste krav om testregime for helsepersonell som kommer fra Sverige. Endringsforskriften ble laget i løpet av en dag.

SVERIGE: Statsepidemolog ved Folkhälsomyndigheten, Anders Tegnell sier at han føler seg som en hakkekylling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Klippen forteller at myndighetene gjennom hele pandemien har foretatt en avveining av om det er tilstrekkelig med råd, eller om tiltak må lov- eller forskriftsfestes. FHIs råd har også «stort sett» blitt fulgt, sier hun.

- Lover og forskrifter krever grundige og mer tidkrevende prosesser enn råd. I ei tid da smittevernsituasjonen endres raskt er regler i lov og forskrift derfor ikke alltid like egnet. Det må stadig foretas endringer, og reglene kan bli for detaljerte og henge etter utviklingen av situasjonen. FHI påpeker også selv at Covid-19-forskriften er for omfattende.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!