Slapp unna lavaen

Bildene av det ensomme huset i fjellsida på La Palma har fått oppmerksomhet.

OVERLEVDE LAVASTRØMMEN: Dette huset ble spart da lavaen strømmet nedover vulkanryggen Cumbre Vieja på La Palma. Foto: Alfonso Escalero / AP / NTB
OVERLEVDE LAVASTRØMMEN: Dette huset ble spart da lavaen strømmet nedover vulkanryggen Cumbre Vieja på La Palma. Foto: Alfonso Escalero / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vulkanutbruddet på den spanske øya La Palma har siden søndag fortært minst 350 boliger.

Bildene av en feriebolig som har unnsluppet lavamassene langs vulkanryggen Cumbre Vieja, går nå Europa rundt.

Storaviser som El Mundo, El País BBC, Deutche Welle og The Guardian har alle omtalt de spekulære bildene av boligen, som ifølge førstnevnte eies av et dansk pensjonist-par.

VULKANUTBRUDD: Her blir flere området på La Palma tatt av lavaen etter det enorme vulkanutbruddet søndag 19. september. Video: Kameraone. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- Begynte å gråte

El Mundo har snakket med nederlandske Anna Monnikendam, som er bosatt på øya og driver et selskap som bygger ferieboliger. Hun skal ha varslet det danske ekteparet da hun oppdaget bildene av huset.

- Vi begynte alle å gråte da jeg fortalte at huset deres var inntakt. De sa at de var letta over at det fortsatt står, sier Monnikendam til avisa.

Det danske paret skal ha tilbrakt mye tid i ferieboligen, men holdt seg hjemme under pandemien. Danske BT har vært i kontakt med paret, som ikke ønsker å uttale seg på nåværende tidspunkt.

Monnikendam forteller at hun kjenner flere som har mistet alt de eide.

UTROLIGE BILDER: Natt til mandag ble det tatt ekstraordinære bilder av vulkanutbruddet på La Palma. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB
UTROLIGE BILDER: Natt til mandag ble det tatt ekstraordinære bilder av vulkanutbruddet på La Palma. Foto: Borja Suarez / Reuters / NTB Vis mer

Stor usikkerhet

Lavaen har de siste dagene sakket farten. Mandag, dagen etter at utbruddet startet, strømmet den nedover fjellsida med en fart på 700 meter i timen.

Etter at den nådde ned ei flat slette, siger den nå framover med en fart på fire meter i timen, og dekker et område på rundt 220 hektar, ifølge El País.

Nå fryktes det at lavaen skal bre seg utover større områder på kystsletta, framfor å renne ut i havet. Det fører til usikkerhet for mange på vestsiden av øya, der de rødglødende massene velter fram.

Så langt er 7000 mennesker evakuert.

UTBRUDD: Dramatiske bilder fra La Palma viser hus som blir slukt av lava etter vulkanutbruddet søndag. Foto: AP Vis mer

Det er stor usikkerhet knyttet til hvor lenge utbruddet vil pågå. Ifølge NTB tror forskere at det kan vare i flere uker eller måneder.

Flytrafikken på Kanariøyene er foreløpig ikke berørt av asken, bortsett fra at områder ved utbruddet er reservert for nødflygninger.

Livet går som normalt ellers på La Palma, som er en av de vestligste av Kanariøyene og ikke en viktig turistdestinasjon. De fleste av de 85 000 innbyggerne lever av jordbruk, blant annet bananplantasjer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer