Slapp unna med skrekken

Landingen var myk, og alt virket normalt. Men da charterflyet skled forbi terminalen i en rasende fart, skjønte passasjerene at noe var galt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapet og lufthavnledelsen var i går kveld uenige om hvorvidt den glatte rullebanen var for dårlig varslet. I charterflyet satt 210 passasjerer og et mannskap på seks. Arnt Reidar Revetal fra Tønsberg var om bord i flyet. Først da flyet hadde stoppet, forsto han hvilken fare han hadde vært i.

Alt virket normalt

- Vi fikk vite at vi skulle gå inn for landing, og alt virket normalt. Vi hadde en myk landing, forteller han. Så merket han at noe var helt galt.

- Vi skled og skled bortover rullebanen, og det dunket i det høyre hjulet. Vi skled forbi terminalen i en rasende fart. Ut av vinduet så vi at den høyre motoren var nesten nedi bakken. Flyet stoppet helt i enden av rullebanen, bare en meter unna der den slutter, forteller han.

- Alle om bord forholdt seg veldig rolige. Jeg så på flyvertinnen under landingen, og hun satt også helt rolig. Det var ikke noen panikk å spore, men det var tilløp til kaos, forteller han. - Det var først etterpå vi forsto hvor vanvittig heldige vi hadde vært, sier han. Busser fraktet dem fra flyet og til terminalen.

Uenighet om røyk

Revetal og flere andre passasjerer forteller at det kom røyk ut av hattehyllene. Lufthavnsjef Alf Reidar Fjeld ved Sandefjord lufthavn tilbakeviser imidlertid dette. - Vi har hørt rykter om det, men vi har fått tilbakevist dette, sier han. Han tilbakeviser også spekulasjonene om at nesehjulet var skadet. - Siden flyet nå er tauet tilbake til terminalen, stemmer nok ikke dette, sier han. På terminalen ventet passasjerene på at kapteinen skulle komme og forklare dem hva som hadde skjedd. - Vi ble fortalt at han skulle komme, men han dukket aldri opp. Klokka ti ble vi fortalt at han skulle komme klokka elleve. Da var de fleste gått allerede, og jeg gikk også hjem, sier Arnt Reidar Revetal.


Han synes det er merkelig at kapteinen ikke prioriterte å forklare passasjerene hva som hadde skjedd: - Det var åpenbart for glatt på flyplassen, sier han.

Etterforskes

 NESTENULYKKE: Airbus-flyet omgitt av brannbiler på Sandefjord lufthavn. Foto: TERJE EDUARDSEN
NESTENULYKKE: Airbus-flyet omgitt av brannbiler på Sandefjord lufthavn. Foto: TERJE EDUARDSEN Vis mer

- Det var glatt på rullebanen. Flyet trengte mer tid på oppbremsing enn det som er normalt, sier administrerende direktør for MyTravel Norway, Gunnar Grosvold. Selskapet mener de kan ha fått feil informasjon om forholdene på rullebanen. Det avviser ledelsen ved flyplassen.

- Jeg ønsker ikke å spekulere i hva som kan være årsaken til denne hendelsen. Havarikommisjonen vil ta seg av etterforskningen, sier lufthavnsjef Alf Reidar Fjeld.

Politiet startet umiddelbar etterforskning, og pilotene ble avhørt rett etter ulykken. Lufthavarikommisjonen kom til stedet i går kveld. Flyet fra MyTravel er av typen Airbus A321,og kom fra Tenerife. Det var gjester fra Ving og Saga Solreiser om bord i maskinen. Flyplassen ble i går kveld åpnet for trafikk igjen noen timer etter hendelsen.

VET IKKE ÅRSAKEN: Lufthavnsjef Alf Reidar Fjeld ved Sandefjord lufthavn.