Slapp unna NATO-soldatene

Den folkemordtiltalte Radovan Karadzic slapp unna etter at NATO-soldater i går mislyktes i sin første større operasjon for å ta ham. - Karadzic kommer til å bli tatt, sier Thorvald Stoltenberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den bosniske serberen Karadzic er blant annet tiltalt for krigsforbrytelser og folkemord etter massakrene på mer enn 7000 muslimske gutter og menn ved Srebrenica i 1995. Han har vært på frifot i snart sju år, og mange frykter at det er en hemsko for fredsarbeidet i Bosnia at Karadzic og den tidligere hærsjefen Ratko Mladic fremdeles er på frifot.

Stor støtte

- Både Karadzic og Mladic har fremdeles så stor støtte at det er lite sannsynlig at man kan ta dem uten at det koster liv. Det mener jeg de ikke er verd. Det er gått prestisje blant enkelte å ta Karadzic nå. Tida er på vår side. Støtten de har, blir mindre etter hvert. Hans egne kan komme til å utlevere ham, sier Stoltenberg, som var FNs fredsmekler i Bosnia fra 1993 til 1995.

- Er det ikke flaut for NATO å storme en landsby med 600 mann for å bli lurt av Karadzic?

- Nei, det er bra de setter de unge soldatenes liv så høyt at de ikke tar unødvendige sjanser. Dessuten kommer de til å ta ham til slutt, sier Thorvald Stoltenberg.

Spesialstyrker

Spesialstyrker fra flere NATO-land har gjennomført øvelser i det østlige Bosnia, der Karadzic har hatt sitt tilholdssted.

Skjulestedet skal ha blitt funnet da NATO med vilje sendte ut en feilaktig melding om at Karadzic og Mladic var tatt. Den hektiske telefontrafikken som fulgte, avslørte angivelig hvor Karadzic var å finne. Men alt soldatene fant, var våpen.

KRIGSFORBRYTER: Den tidligere serberlederen Radovan Karadzic er fortsatt på frifot.