Slapp unna terrorbombe

Aschehoug-sjefen William Nygaard var på Hotel National da terrorister slo til mot luksushotellet i Moskva i går. Det er andre gang han er utsatt for terror.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PETSJORY (Dagbladet):

Også denne gangen kom han heldig fra det. - Jeg har hørt hvordan en terrorbombe høres ut. Det var skremmende og fryktelig, sier William Nygaard til Dagbladet.

Nygaard var selv et mål for politisk terror da han 11. oktober 1993 ble skutt utenfor sitt hjem i Oslo.

I går var han nær ved å rammes igjen.

Han skulle vært i frokostsalen i 1. etasje da bomben smalt klokka 11.07 - midt i sentrum av den russiske hovedstaden.

Seks mennesker var i går kveld døde, tre av dem var terrorister, sannsynligvis fra utbryterrepublikken Tsjetsjenia, og tre av dem var forbipasserende i en av de mest hektiske gatene i Russlands hovedstad.

Ytterligere tre mennesker var livstruende såret, ifølge russiske medier.

Noen av de drepte og mange av de sårede er studenter ved journalistutdanningen og institutt for orientalske og afrikanske studier, som ligger 100 meter fra hotellet.

Ingen panikk

- Jeg var heldig og skulle være i frokostsalen da bomben gikk av. Men jeg hadde forsovet meg, og isteden var jeg på rommet mitt i 5. etasje. Jeg hørte et voldsomt smell, og tenkte først at det måtte være en eksplosjon i undergrunnsbanen. Hadde jeg vært i frokostsalen, hadde jeg trolig vært såret, sier William Nygaard.

Det var ingen eksplosjon i undergrunnsbanen. I stedet var det en terrorbombe som etter all sannsynlighet var ment å ramme den russiske nasjonalforsamlingen, statsdumaen, som ligger 100 meter fra Hotel National.

Russisk etterretning har gode spor etter selvmordsbomberne. En av dem hadde store mengder eksplosiver festet til kroppen. En annen av de antatte terroristene ble også drept på stedet. En tredje forsvant, og politiet leter nå etter en kaukasisk kvinne i 40-åra.

Kjente terrorister

Politiet har identifisert en av kvinnene som en de har hatt i søkelyset lenge, som en trenet tsjetsjensk selvmordsbomber.

En av kvinnene spurte ifølge politiet om veien til statsdumaen. Men mannen som sier at han ble spurt av kvinnene, sier han bommet på antall hus, og at terroristene bommet med ett hus. Dermed bommet terroristene på dumaen, og rammet Hotel National.

Nygaard var i Moskva for å overvære en konsert på musikkonservatoriet i Moskva, sammen med blant andre ambassadør Øyvind Nordsletten.

- Det var først da jeg kom ned etter at det smalt, en halv time etterpå, at jeg skjønte hva som hadde skjedd. Det var masse glasskår i gata, og mange TV-stasjoner til stede. Da skjønte jeg omfanget, sier Nygaard.

<B>TERRORHANDLING:</B> Russiske myndigheter mener det trolig var tsjetsjenske opprørere som sto bak terrorhandlingen i går.