Slapp ut ved en feiltagelse

Den 36-år gamle mannen som er siktet for knivdrapet i Oslo i går, slapp ut av psykiatrisk institusjon ved en feiltakelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angriper utlendinger

Dømt for mishandling, ran og narkotika

Gjemte seg på tråler

Kjøpte kniv rett før drapet

36-åringen er ifølge svensk strafferegister dømt seks ganger for en rekke forskjellige handlinger. Han er også dømt til tvungen psykiatrisk behandling. Den drapssiktede mannen ble født i Russland, men er svensk statsborger.

Han har tidligere angrepet mørkhudede.

En av hovedteoriene til Oslo-politiet er at den drepte tobarnsfaren ble et tilfeldig offer fordi han var mørk i huden. Drapssiktede vil bli konfrontert med dette i avhør.

Fengslingsmøte

Dagbladet kan avsløre at den drapssiktede 36-åringen seinest 26. november i år ble forsøkt fengslet for blant annet grov mishandling i Sundsvall i Sverige.

Mannen ble etterlyst av svensk politi da han ikke møtte fram til dette fengslingsmøtet.

På dette tidspunktet skal 36-åringen ha gjemt seg i en russisk tråler som lå ved kai i Tromsø.

Dagen etter fengslingsmøtet fant sted i Sverige, fløy mannen med et Braathens-fly fra Tromsø til Oslo. Ifølge opplysninger fra passasjerer, opptrådte han aggressivt på flyet.

I Oslo skal han ha bodd på fortauet foran en butikk i Skippergata, bare noen meter fra stedet der den 38-år gamle familiefaren ble stukket ned og drept.

På fengslingsmøtet Sundsvall i november ble det rettet sterk kritikk mot den psykiatriske oppfølgingen av 36-åringen.

Aktor, Bertil Månsson, mente at det er sterkt kritikkverdig at 36-åringen ble sluppet fri fra institusjonen der han var tvangsinnlagt.

- Ved en misforståelse ble mannen sluppet fri fordi at sjefsoverlegen ved sykehuset glemte å begjære fortsatt innleggelse for mannen. Dette til tross for at han på dette tidspunktet var under etterforskning for grov mishandling, står det nedtegnet i protokollen etter fengslingsmøtet.

Fri ved en feil

Peter Afram var tidligere overlege på rettspsykiatrisk avdeling ved Södertalje sykehus. Det var han som hadde ansvaret for behandlingen av 36-åringen. Ved en feil ble pasienten utskrevet etter at han i januar 2002 ble dømt til tvungen pykiatrisk behandling.

- Ja. Jeg gjorde en feil. Jeg skulle på ferie og var veldig stresset, sier Peter Afram til den svenske avisen Expressen.

- Jeg glemte å sende inn papirene til domsstolen.

- Jeg husker at jeg skrev i hans journal at han ikke skulle løslates, men så glemte jeg...

- Hvorfor skulle han bli værende på institusjonen?

- Han hadde en blandingsdiagnose. Både misbruk og sykdom. Han var svært aggressiv. Det gikk galt når han ikke tok medisinen sin, sier Afram.

Flere lovbrudd

Det siste året har 36-åringen reist fra sted til sted uten mål og mening.

Det siste året har den drapssiktede 36-åringen blitt representert av advokat Kjell-Ove Andersson i Södertälje. Ved en anledning skal han ha stått klar på togperrongen med billetter til Sundsvall, slik at de sammen kunne reise opp for å få avgjort den siste saken.

36-åringen dukket aldri opp.

- Det lot seg ikke gjennomføre, sier Kjell-Ove Andersson.

Den 36-år gamle svenske statsborgeren har i lang tid bodd på gata uten fast adresse. Flere av hendelsene han er dømt, har klare likhetstrekk med drapet i Oslo onsdag kveld.

16. mai 1991 ble han i Södertälje tingsrätt dømt for forsøk på mishandling, trusler og bedrageri.

10. juni året etter ble han i Borås tingsrätt dømt til tvungen psykiatrisk behandling etter å ha blitt funnet skyldig i banket og truet sin eks-kone fra Gambia med kniv.

Han ble også dømt for forsikringsbedrageri etter at han prøvde å få penger for en operasjon i Gambia. 36-åringen hevdet at han hadde svelgt en kakkerlakk, men sannheten var - ifølge rettsdokumenter - hadde han hadde svelgt en kondom med narkotiske stoffer. Han ble også dømt for å ha tent på en fengselscelle i Borås.

Den 12. oktober 2001 var 36-åringen i Sundsvall nord i Sverige. Uten forvarsel skal han ha truet med kniv og ranet to gutter. Den ene av ransofrene var av utenlandsk opprinnelse. Under ranet skal 36-åringen flere ganger ha kommet med rasistiske utbrudd som «negerjævel» og «jævla neger». 36-åringen ble seinere dømt til tvunget psykiatrisk behandling for dette forholdet.

Den siste domsslutningen fra desember 2001 slår rettspsykiaterne fast at 36-åringen har begått handlingene «under påvirkning av en alvorlig psykisk lidelse».