Slapp voldsdom fordi naboen lo

BERGEN (Dagbladet): Etter nesten 30 år med erting, ærekrenkelser og avansert nabo-plageri, ble en 62-åring frikjent for vold mot naboen (80) fordi naboen først hadde gapskrattet av ham - på en ærekrenkende måte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette var en høyst overraskende dom. Jeg vil se nærmere på den og vurdere en anke, sier aktor og politifullmektig Trond Eide i Bergen politidistrikt til Bergensavisen (BA).

Det var i oktober 1998 at 62-åringen gjøv løs på naboen etter at 80-åringen hadde gapskrattet fordi 62-åringen ikke klarte å rygge bilen sin ut fra gårdsplassen sin .

Andre biler kom kjørende og brukte hornet hver gang 62-åringen forsøkte å rygge ut.

Filleristet

Den yngste av naboene rev opp bildøra, gikk ut og filleristet 80-åringen. Han skal også ha dyttet til den gamle mannen, som brukte stokk.

Bergen byrett har nå gitt forsvarsadvokat Turid Mæland rett i at voldsbruken ikke er straffbar ettersom 62-åringen ble provosert. Retten har lagt til grunn at fornærmedes opptreden må betraktes som en ærekrenkelse.

Provokasjon

- Ifølge loven kan provokasjon gi straffrihet. Derfor er dette en riktig dom, sier advokat Mæland til BA.

62-åringen ble derimot dømt til 45 dagers betinget fengsel og en bot på 5000 kroner for en annen voldsepisode mot den samme naboen. Det var 3. desember i fjor da de kom i krangel ved deres felles postkassestativ. 62-åringen vred da 80-åringens overarm slik at han fikk store smerter og flere blåmerker.

leif.stang@dagbladet.no