Corona

Slår alarm: - Betydelig smittefare

Hyttegjester har reist hjem og testet positivt for covid-19. - En kjempeutfordring, sier ordføreren i Hol kommune.

SLÅR ALARM: Hol kommune frykter smitte etter at hyttegjester har testet positivt i etterkant av vinterferien. Foto: Sigmund Krvel-Velle / Samfoto / NTB
SLÅR ALARM: Hol kommune frykter smitte etter at hyttegjester har testet positivt i etterkant av vinterferien. Foto: Sigmund Krvel-Velle / Samfoto / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 108 000 +366
innlagt221 +12
døde 711 +3
påvist smittet 141 000 000+685.5K
døde 3 020 000 +8.6K
Se mer

Slår alarm i Hol: Flere har testet positivt etter å ha reist hjem fra fjellet, skriver Hallingdølen.

Den andre uka med vinterferietrafikk for hyttekommunen er snart over, og den siste uka har det ikke vært noen positive tester i kommunen. Men Hol kan ikke senke skuldrene.

- Tallene gjenspeiler ikke situasjonen, skriver kommuneoverlege Silje Aasheim Koldal i Hol kommunes statusrapport for smittevern fredag.

Her slår hun fast at det er «betydelig smittefare» i kommunen.

Tok karantene på hytta

Ordfører Petter Rukke (Ap) forteller til Dagbladet at det har vært en utfordring at hyttegjester både fra Oslo og Bergen fikk en «åpning», eksempelvis fra lege, for å kunne dra på hytta, selv om de skulle i karantene eller ventekarantene.

Hyttegjester har også benyttet seg av testing i hyttekommunen.

- Men det ble en kjempebelastning på testerne våre, også i forhold til at det er en del andre typer skader når folk kommer til fjells og står på ski.

Så har det altså vist seg at hyttegjester som har tatt turen i vinterferien, har dratt hjem igjen og testet positivt for covid-19.

- Det er en kjempeutfordring. Det blir ikke registrert som smitte i kommunen vår, men nærkontaktene kan være her, sier Rukke.

Ordføreren forteller at kommuneoverlegen er spent på resultatene som er ventet i kveld og lørdag.

- Nå har vi hatt mye folk her i to uker i forbindelse med vinterferien. De fleste har forholdt seg ryddig når de har vært her, men noen har fått det rådet om å ta karantene på hytta. Smittevernoverlegen i Bergen gikk ut og anbefalte å ikke reise i etterkant, sier han.

- Håper fortsatt

Nå har kommunen gjennomført mye smittetesting i uka som har gått.

- Jeg og andre i kriseledelsen håper fortsatt at dette ikke skal føre til noe stort utbrudd.

Det har vært «fullt trykk» i Hol i 14 dager, forteller ordføreren. Kommunen har 4500 innbyggere. Fredag nærmet de seg 20 000 personer i kommunen.

PÅGANG: Ordfører i Hemsedal kommune, På Rørby, sier de er klar for storinnrykk til kommunen i årets vinterferie. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

- Potensialet er stort. Vi i kriseledelsen er i alarmberedskap om det skulle vise seg at smitte slår ut i lokalsamfunnet, sier Rukke.

Kommuneoverlege Koldal forteller til Hallingdølen at de har noen situasjoner som ikke er avklart.

- Det er snakk om to-tre tilfeller. Vi håper at alt dette skal ende godt, men om vi får positive prøvesvar nå, så blir omfanget stort, sier hun.

Isolasjon

Ordføreren forteller at de også har hatt «noen veldig få tilfeller» av folk som har reist til Hol, som har vært smittet og har oppfattet at de kunne være på hytta i isolasjon.

- Noen har tolket reglene om isolasjon i egen enhet. Hytta er en egen enhet, sier Rukke og fortsetter:

- Det er en stor utfordring når de kommer. Hvis de blir dårligere og må fraktes ut, settes eventuelt luftambulansetjenesten ut av drift i forhold til desinfisering.

Han opplever at folk flest har vært veldig flinke når de har vært i kommunen i vinterferien.

- Jeg forstår veldig godt at de ønsker å benytte fritidsboligen sin i den situasjonen vi har vært i dette året, men kommunikasjonen har vært for dårlig, sier han om å tilbringe isolasjon og karantene på hytta.

Status vaksinasjon Full oversikt

1 061 742 (19.8%)i Norge har fått dose nr 1
300 783 (5.60%)i Norge er fullvaksinert
Kilde: FHI (FHI oppdaterer tallene sine ca kl 13 hverdager, og viser da gårsdagens tall).

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer