Kirkeristen:

Slår alarm: - Dramatisk

Generalsekretærene i Fortidsminneforeningen og Selskabet for Oslo Byes Vel står alarm om Kirkeristens tilstand.

KRITISK: Generalsekretærene i Fortidsminneforeningen og Selskabet for Olso Byes Vel mener at Kirkeristen i Oslo trenger en real oppgradering, og at den nåværende tilstanden er kritisk. Foto: Liub Shtein / Shutterstock / NTB
KRITISK: Generalsekretærene i Fortidsminneforeningen og Selskabet for Olso Byes Vel mener at Kirkeristen i Oslo trenger en real oppgradering, og at den nåværende tilstanden er kritisk. Foto: Liub Shtein / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det er foretatt midlertidig sikringsarbeid av Kirkeristen, både inne i arkadene og ute på gatene, for å forhindre at folk skal bli skadd.

Nå slår generalsekretærene i Fortidsminneforeningen og Selskabet for Oslo Byes Vel alarm om Kirkeristens tilstand.

- Et bygg trenger vedlikehold, og uten vedlikehold ramler det jo ned. Dette er et veldig viktig bygg i byen, i bybildet og for Karl Johan. Det går an å lappe og fikse her og der, men det krever større tiltak og det må gjøres ordentlig, sier Ola Harald Fjeldheim, generalsekretær i Fortidsminneforeningen til Dagbladet, om basarbygningene som omkranser Oslo domkirke.

Han mener det er viktig at det nå tas grep.

- Det er også en investering. Ved å gjøre et omfattende tiltak nå kan man stoppe ytterligere forfall. At man noen steder på bygningen har vurdert situasjonen så kritisk at man har sikret for at folk ikke skal bli skadd, det sier noe om tilstanden, sier han.

- Kritisk

Et av budsjettanslagene for istandsetting av basarhallene er i overkant av 400 millioner.

- Slike gamle bygg er ganske fleksible og tåler en god del, men det er viktig å gjøre en god jobb nå før det er for seint, mener Fjeldheim.

Han forteller at basarhallene står overfor en todelt problemstilling.

- På grunn av vær og vind er det forvitra stein på fasaden som trenger vedlikehold og som må fikses. I tillegg er grunnforholdene nå svært vanskelige, og deler av bygningskomplekset må trolig fundamenteres på nytt. Dette er omfattende og dyrt arbeid, sier han.

Ole Rikard Høisæther, generalsekretær i Selskabet for Oslo Byes Vel mener at tilstanden til Kirkeristen er kritisk.

- Sikringen som ble gjennomført var på høy tid. Det vil ha sin preventive effekt, med tanke på skader på folk og gjenstander, men slik bygningen nå er pakket inn med forsterkninger og treverk viser hvor viktig det er å starte arbeidet med den store rehabiliteringen, sier Høisæther til Dagbladet.

To ganger tidligere har basarhallene stått i fare for å bli revet. Først i 1898, da bygningene ble foreslått revet til fordel for blant annet en ny børsbygning. Og igjen i 1931, da bystyret i Oslo vedtok å rive hele bygget, til tross for at det fire år tidligere ble fredet.

Høisæther forteller at bevaringen av Kirkeristen har vært en hard kamp.

- Min forgjenger som sekretær i Oslo Byes Vel, Arno Berg, gikk sammen med daværende riksantikvar Harry Fett i bresjen for en storstilt kampanje for å stanse rivingen. Under okkupasjonstida gikk det i glemmeboka, men det ble tatt opp igjen i slutten av 1940-åra, og rivningen ble endelig makulert. Etter det var det ikke snakk om å rive, sier Høisæther.

- Dramatisk

Den første delen av basarene ble reist i åra 1840-1842, og er i dag et av få signalbygg i Oslo kommune, forteller han.

- I tillegg til arkitektoniske verdier har bygningen kulturhistorisk og næringshistorisk betydning. Når man nå ser murpuss som er kakket av og himlinger i netting, så ser det rett og slett dramatisk ut, sier Høisæther.

Han forteller at bygningen har stått i 170 år, og at den trolig ikke faller sammen med det første.

- Men vedlikeholdet av denne bygningen har vært etterlengtet i så mange tiår nå at det skal betydelig arbeid til for å bringe den tilbake, både visuelt og for grunnforholdene.

Høisæther sier at man må sørge for det man eier først, før man begynner på helt nye tiltak.

- Ansvaret for det man har kan man ikke uten videre løpe fra, men det har man gjort i dette tilfellet, mener han.

Se svaret fra kulturbyråden i Oslo lenger ned i saken.

Store utfordringer

Kulturbyråd i Oslo, Omar Samy Gamal, bekrefter til Dagbladet at Kirkeristen er i en alvorlig tilstand, og at det er et rehabiliteringsbehov estimert til 430 millioner.

- Tallene er ikke kvalitetssikret, og vi må regne med at behovet er enda høyere, forteller han, og utdyper hvorfor det ennå ikke er gjort noe.

- Rehabilitering av Kirkeristen er et komplisert prosjekt, både fordi det er fredet, men også fordi det er mye infrastruktur under bakken og i umiddelbar nærhet utenfor. Blant annet tog og T-bane tunnel under bygningen, hovedvannledning under bakken utenfor fasaden og trikketrasé med kjøreledninger langs deler av bygningen.

Gamal påpeker at det mest nødvendige sikringsarbeidet er ferdig utført med midlertidige tiltak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer