Ukraina:

Slår alarm: - Ekstrem tilstand

Europa er igjen pandemiens episenter. I Ukraina er dødeligheten nå så høy at regjeringen beskyldes for drap.

EKSTREMT: Smittesituasjonen i Ukraina er alvorlig, og landet registrerer stadig nye dødsrekroder. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB
EKSTREMT: Smittesituasjonen i Ukraina er alvorlig, og landet registrerer stadig nye dødsrekroder. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.23% Første dose: 78.96%

Norge har den siste tida registrert rekordhøye smittetall. Forrige uke ble det for første gang registrert over 2000 daglige smittetilfeller - og snittet de siste sju dagene er 2055 smittede per dag.

I likhet med Norge har flere europeiske land den siste tida opplevd en omfattende smitteøkning. Det bekymrer Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Covid-19 har igjen blitt den største dødsårsaken i vår region, sa WHOs Europa-sjef, Hans Kluge, til BBC lørdag. Han advarte samtidig om at det vil registreres ytterligere 500 000 coronarelaterte dødsfall innen mars dersom trenden ikke snus.

- Ekstremt vanskelig

Ukraina er blant landene i Europa som har blitt hardest rammet av den nye smittebølgen.

Nesten hver dag settes det nye rekorder hva gjelder både smittetall og antall coronarelaterte dødsfall. Torsdag rapporterte landet om 752 nye dødsfall, noe som ifølge AFP er det tredje høyeste antallet i hele verden.

- Situasjonen blir bare verre. Sykehussengene er fulle, flere og flere pasienter blir alvorlig syke og det er en sår mangel på leger og helsepersonell, sier Oleksandr Molchanov, lege ved Kakhovkas sykehus, til nyhetsbyrået AP.

ØKNING: Avdelingsleder i FHI, Line Vold svarer på spørsmål om den økte coronasmitten. Reporter: Frode Andresen. Video: Anton Lier. Vis mer

Han fortsetter:

- Vi forsøker å slokke brannen igjen. Vi jobber på streng, men vår styrke er begrenset.

Den forrige regjeringen i Ukraina besluttet å stenge en rekke sykehus i mindre byer. Det gjør at folk som bor i disse områdene er avhengig av helsehjelp fra større byer - også under pandemien. Som følge av den nye smittebølgen i landet, kan ventetida på ambulanse være opptil åtte timer i distriktene.

- Det gjør at pasientene er i en ekstremt dårlig tilstand når de ankommer sykehuset, sier lege Antoliy Galachenko til nyhetsbyrået.

Raser mot myndighetene

Ukrainas lave vaksinasjonsdekning pekes på som en mulig årsak til den voldsomme smitteoppblomstringen. Bare 21 prosent av Ukrainas 41 millioner innbyggere er fullvaksinert, til tross for at de fire vaksinene Pfizer, Moderna, AstraZeneva og Sinovac er godkjent for bruk.

- Folk tror på de mest absurde ryktene om vaksinene. Eldre mennesker i risikogruppen nekter å la seg vaksinere, noe som øker belastningen på helsevesenet betraktelig. Folk tror mer på naboene sine enn på helsepersonell, sier Molchanov.

Den dramatiske situasjonen skaper stor bekymring blant politikerne i landet. Tidligere statsminister og leder av opposisjonspartiet Fedrelandsforbundet, Yulia Tymoshenko, går hardt ut mot regjeringen.

- Coronadødeligheten vi nå registrerer er ikke lenger bare dødelighet - det er drap av mennesker som ikke har oksygen, medisiner eller sengeplasser - utført av regjeringen, sier hun.

Kritikken kommer til tross for at regjeringen har krevd at lærere, leger og offentlig ansatte må være fullvaksinert innen 1. desember. Det ble også nylig innført flere tiltak for uvaksinerte, der de blant annet nektes inngang på flere offentlige steder.

For å få flere innbyggere til å vaksinere seg, har president Volodymyr Zelenskyj også lovet alle fullvaksinerte ukrainere en utbetaling på 35 euro.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer