Corona

Slår alarm: - En smittetsunami

- Jeg er veldig urolig, sier WHO-sjefen om at både omikron- og deltavarianten er voksende.

SMITTE: Folk med munnbind på Nasjonalteatret t-banestasjon i Oslo. Foto: Jil Yngland / NTB
SMITTE: Folk med munnbind på Nasjonalteatret t-banestasjon i Oslo. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
LES ALT OM CORONA

I sin siste ukesrapport konkluderte Verdens helseorganisasjon (WHO) om at det er hyppig spredning av omikronvarianten - og advarte mot at den samlede risikoen stadig er veldig høy.

Generalsekretær i Verdens helseorganisasjon, Tedros Adhanom Ghebreyesus, mener at den parallelle framveksten av omikron og deltavarianten er grunn til bekymring.

Han advarer om at det er risiko for en «tsunami av smitte».

- Delta og omikron er nå en tvillingsmitte. Det leder til at sykehusinnleggelser og dødsfall øker. Omikron er mer smittsom, og deltavarianten sirkulerer samtidig. Det fører til en tsunami av smitte, sa han under en pressebrifing onsdag.

MISNØYE: Deler av befolkningen har tatt til gatene i Tyskland for å protestere mot de nye coronatiltakene. Video: Twitter Vis mer

Klar beskjed

WHO-sjefen oppfordret til en jevnere fordeling av coronavaksiner. Han mener de rike landenes fokus på boosterdoser kan føre til at fattigere land blir stående uten vaksine.

- Jeg vil mane til at ledere tar lærdom av tidligere varianter, og sammen sørger for en vaksinedekning på 70 prosent. Det er på tide å heve seg over nasjonalisme og beskytte befolkningen og økonomien mot framtidige varianter, uttalte Ghebreyesus.

WHO har satt et mål om at alle 194 medlemsland skal ha dobbeltvaksinert 40 prosent av sine innbyggere innen årsskifte, og 70 prosent innen midten av 2022.

Prognosene ser derimot ut til at 92 av landene vil mislykkes med målet. Årsaken er en blanding av at mange land har fått for få vaksiner, vaksiner som har gått ut på dato, og distribusjonsproblemer i enkelte land.

- 40 prosent var mulig å gjennomføre. Det er ikke bare en moralsk skam som har kostet liv. Det ga også viruset muligheten til å sirkulere ukontrollert og mutere seg, tordnet WHO-sjefen.

Smitteeksplosjon

I Europa har smitten herjet de siste ukene. Smitterekordene har kommet på løpende bånd. Danmark, Italia, Frankrike, Portugal og Hellas har alle registrert døgnrekorder nylig.

Men det er Danmark som har det største smittetrykket i Europa, om man ser bort ifra smålandene Andorra og San Marino.

Danmark har 2694 smittetilfeller per 100 000 over de siste 14 dagene, ifølge WHO Europas oversikt. Deretter er Irland neste på lista med 1897, så Storbritannia (1842), Monaco (1771), Island (1468), Sveits (1302) og Frankrike (1031).

Norge havner nede på 17. plass på lista med 944, en nedgang på 17 prosent fra forrige toukersperiode.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer