Multiresistente bakterier

Slår alarm: - Et av de største problemene verden står overfor

- Når antibiotika ikke lenger har noen effekt, er det ekstremt vanskelig, i mange tilfeller umulig, å helbrede en infeksjon.

ET STORT PROBLEM: Det er et økende problem at stadig flere bakterier blir multiresistente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix
ET STORT PROBLEM: Det er et økende problem at stadig flere bakterier blir multiresistente. Foto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Global oppvarming og uroligheter som krig er blant de største utfordringene verden står overfor. Men nå anses multiresistente bakterier som en mist like stor trussel for menneskeheten.

Det sa Storbritannias helseminister Matt Hancock da han talte foran verdenseliten under World Economic Forum i Davos torsdag.

Multiresistente bakterier har vært en problem i lang tid. De responderer ikke på antibiotika, og kan føre til alvorlige infeksjoner som i verste fall kan få et dødelig utfall.

I november i fjor skrev Reuters at multiresistente bakterier dreper 33 000 mennesker årlig i Europa alene. Da ble problemet omtalt som like omfattende som influensa, tuberkulose og hiv til sammen. Ifølge NRK har forskere ment at flere vil dø av resistente bakterier enn kreft i 2050 om utviklingen fortsetter.

- Jeg skjelver av tanken på en verden der antibiotikumets kraft er betydningsløs, sa Hancock ifølge CNN.

Multiresistente bakterier

  • Multiresistent bakterie er en bakterie som er motstandsdyktig mot mer enn ett antibiotikum.
  • Det er en voldsom økning av multiresistente bakterier som følge av overforbruk av antibiotika.
  • Bakterien deles inn i tre alvorlighetsgrader: Multiresistent (pasienten har tre færre typer antibiotikum som virker), ekstrem resistent (har to antibiotikum som kan brukes) og pan-resistent (bakterien er resistent mot absolutt alt).

- Umulig å helbrede

Reuters skrev i fjor at det faktisk er antatt at så mye som 70 prosent av all bakterie nå er resistente mot minst én type antibiotika.

- Når antibiotika ikke lenger har noen effekt, er det ekstremt vanskelig, og i mange tilfeller umulig, å helbrede en infeksjon, uttalte det europeiske senteret for sykdomskontroll (ECDC) i en offentlig pressemelding.

Hancock opplyser at regjeringen i Storbritannia som en del av en femårsplan kommer til å bistå legemiddelprodusenter på vei mot å utvikle ny medisin. Ifølge han skal det investeres en milliard pund i prosjektet.

Theresa May sendte torsdag ut en pressemelding der hun også omtaler viktigheten av å ha fokus på problemet.

- Dette problemet har vi ikke råd til å ignorere. Det er essensielt at vi klarer å håndtere spredningen av antibiotikaresistente bakterier før små sykdommer plutselig blir livstruende, sier May.

NRK skriver for øvrig også også at det skal være et nytt verktøy på vei for å bekjempe utviklingen.

Sprer seg via avløpsvann

Reuters skriver at størsteparten av disse bakteriene plukkes opp på sykehus og helseklinikker. Dagbladet omtalte i fjor at multiresistente bakterier også sprer seg via avløpsvann.

Bakterier følger også her til lands avløpsvannet, gjennom renseanlegget, ut i vassdrag igjen og tilbake til forbrukerne. Særlig lekkasjer fra dårlige avløpssystem til drikkevann er en viktig smittekilde, ifølge professor og overlege ved avdeling for mikrobiologi ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus, Tone Tønjum.

- Det som skjer, er at pasienter får antibiotika, og at dette virker i hele kroppen. Dermed blir bakteriene som normalt finnes i tarmen mer resistente, før de sprer seg via avløpsvannet. Spillvann fra sykehus og sykehjem er veldig undervurdert som smittekilde til antibiotikaresistente bakterier, forteller Tønjum.

Ifølge professoren er det nettopp sykehus og sykehjem som er hovedkilde til resistente bakterier her i landet. Hun trekker særlig fram de stedene hvor man har svekkede pasienter som krever mer bredspektret antibiotika.

Tønjum sier det likevel er håp om at spredning av resistente bakterier her til lands ikke skal øke så kraftig som man har sett de seinere åra. Blant annet har antallet tilfeller med resistente gule stafylokokker økt fra 640 i 2008 til 2340 i 2016. I fjor gikk imidlertid antallet ned for første gang på ti år, til 2302.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer