Klimakrisa:

Slår alarm: - Forferdelig trist

Ekspert tror isbjørnen kan være utryddet fra Svalbard om 50 år.

FORSVINNER: En isbjørn som forviller seg inn i gatene i Longyearbyen som denne gjorde 1. nyttårsdag 2020 vil man ikke se i framtida, tror forskere. Foto: Sysselmannen
FORSVINNER: En isbjørn som forviller seg inn i gatene i Longyearbyen som denne gjorde 1. nyttårsdag 2020 vil man ikke se i framtida, tror forskere. Foto: Sysselmannen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Temperaturen på jorda stiger, og den stiger raskere enn noen plasser i arktiske strøk. På Svalbard settes det stadig nye varmerekorder, noe som kan føre til at havisen, isbjørnens leveområde, står i ytterligere fare for å smelte vekk.

Nå tror isbjørneksperter at selve varemerket for Svalbard vil være helt borte om 50 år.

Isen smelter

- Polbassenget i Arktis vil være isfritt om sommeren, isen vil smelte mye tidligere på våren og innfrysing vil skje mye seinere på høsten, sier Dag Vongraven ved Norsk Polarinstitutt.

Isbjørn er kanskje det fremste symbolet på at Svalbard er villmark, og isbjørnen er synonymt med Svalbard. Av verdens 25 000 isbjørner befinner 3000 av disse seg på Svalbard og isen rundt.

- Flerårsisen vil være helt borte. Antall isbjørn på kloden reduseres, og på Svalbard vil isbjørn i stor grad forsvinne. Om 50 år vil den i beste fall være en sjeldenhet som man må være på rett sted til rett tid for å få kunne oppleve. Det er forferdelig trist for oss som har jobbet med isbjørner lenge, sier Vongraven til Dagbladet.

Havisen rundt Svalbard og i Barentshavet forsvinner raskere enn noen annen plass i verden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer