Slår alarm - frykter stille smitte

Ber om at folk som kommer hjem fra utlandet og har luftveissymptomer tar kontakt med helsevesenet. - Folk er redde for å være til bry, sier helsesjef i Trondheim.

FRYKTER STILLE SMITTE: Mange som har returnert fra utlandet til Trondheim har testet positivt på coronaviruset og sykdommen covid-19. Trønderne ber derfor om at folk tar kontakt med helsevesenet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
FRYKTER STILLE SMITTE: Mange som har returnert fra utlandet til Trondheim har testet positivt på coronaviruset og sykdommen covid-19. Trønderne ber derfor om at folk tar kontakt med helsevesenet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Fullvaksinerte: 65.95% Første dose: 75.40%

Trondheim har så langt vært skånet for det verste utbruddet av coronaviruset med 135 smittede så langt. Smitten er desidert størst i Oslo, men norske helsemyndigheter antar at toppen enda ikke er nådd.

Det er høy risiko for spredning både innad i landet og import av smitte fra utlandet. I Trøndelag har de sett flere importtilfeller, og er bekymret for hva folk foretar seg når de kommer hjem.

- Det er veldig mange som kom fra Spania nå, og det er spesielt eldre personer. Vi opplever at de er veldig tilbakeholdne med å kontakte helsevesenet. Vi ønsker derfor å komme med en påminnelse om å være varsom når man kommer fra utlandet og kontakte helsevesenet, sier helse- og velferdsdirektør Helge Garåsen i Trondheim til Dagbladet.

- Ikke sprengt kapasitet

Kommunen har den siste tida sett at mange utenlandsfarere som nå kommer tilbake til Norge tar kontakt med kommunen for testing, har symptomer. Mange av dem har testet positivt på Covid-19.

Dermed frykter de at der er mørketall - og at hjemkomne kan føre til stille smitte i regionen.

- Vi opplever at folk er redde for å være til bry, men kapasiteten er langt fra sprengt her oppe. Det er langt fra sprengt. Vi har god kapasitet til å håndtere dette, hvert fall i Trondheim. Det er helt naturlig at de ønsker seg hjem, men det viktig at de ikke venter for lenge med å kontakte helsevesenet, sier Garåsen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer