FN-toppuke

Slår alarm: - Går feil vei

Statsminister Erna Solberg er dypt bekymret. Hun mener verden går i feil retning.

KLIMAALARM: Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) er i New York under FN-toppuka. Hun understreker alvoret i klimasituasjonen. Reporter/foto: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide var mandag tilbake i FN-hovedkvarteret i New York. Første tema under FN-toppuka, med statsledere fra hele verden, er klima.

Like før helgen la FNs generalsekretær Antonio Guterres fram kriserapporten «Our Common Agenda». Der går det fram at verden ser ut til å bli et farligere sted for alle.

- Verden går mot en ny unormal: Mer kaotisk, mer usikker og farligere for alle, sa han på en pressekonferanse.

Flere kriser truer. Verden brenner som følge av klimakrisen, pandemien er ikke over og atomtrusselen henger over oss. Erna Solberg er helt enig i virkelighetsbeskrivelsen til Guterres.

FN-UKENE: Noe av det viktigste som blir snakket om under årets FN-uke er klimaspørsmålene, ifølge Erna Solberg som nå er i New York. Video: Dagbladet, Reporter: Vegard Kvaale Vis mer

- Alarmerende

- Det viser hvor alarmerende situasjonen vi er oppe i. Vi skulle ha det vi kaller «the decade for action» på bærekraftsmålene. Det har vi ikke fått til første året. Tvert imot har vi gått feil vei, sier Solberg til Dagbladet på vei inn til FN.

Guterres trekker blant annet fram klimakrisen, covid-19, «krigen mot vitenskapen» og diskriminering som de store problemene verden står overfor. I rapporten peker han også blant annet på diskriminering, ulikhet og urettferdighet, og at konspirasjonsteorier og løgner skaper splid mellom samfunnene.

Særlig coronapandemien og klimakrisen er de store temaene under FN-toppuka.

- Vi ser det på klima, på fattigdom, på utdanning og på sult. Vi ser at verden går feil vei, og det er først og fremst på grunn av pandemien når det gjelder alt annet enn klima. Når det gjelder klima, handler det om internasjonalt lederskap, og at de store økonomiene nå leverer forsterkede mål, sier Solberg.

Hun er glad for at det nå er mulig å møtes fysisk igjen etter at fjorårets FN-uke ikke kunne avholdes på grunn av pandemien.

Nytt klimamøte

I november skal verden samles til Cop26, FNs neste klimakonferanse, i Glasgow i Skottland. Solberg mener det nå haster for alvor med å få de store og rike landene til å komme med mer ambisiøse klimamål.

- Det er to ting som er viktig nå. Når Cop26 begynner, bør alle land ha forsterket sine mål. Det andre vi bør gjøre, er å få til bedre klimafinansiering for de fattigste. Skal vi få land til å gå fra kull til fornybar og at land skal få vekst uten å gå gjennom fossilalderen, trengs det finansiering for å få det til. Det betyr at flere land må være med og finansiere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer