FN-toppuke

Slår alarm: - Går feil vei

Statsminister Erna Solberg er dypt bekymret. Hun mener verden går i feil retning.

KLIMAALARM: Avtroppende statsminister Erna Solberg (H) er i New York under FN-toppuka. Hun understreker alvoret i klimasituasjonen. Reporter/foto: Vegard Kvaale / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

NEW YORK (Dagbladet): Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide var mandag tilbake i FN-hovedkvarteret i New York. Første tema under FN-toppuka, med statsledere fra hele verden, er klima.

Like før helgen la FNs generalsekretær Antonio Guterres fram kriserapporten «Our Common Agenda». Der går det fram at verden ser ut til å bli et farligere sted for alle.

- Verden går mot en ny unormal: Mer kaotisk, mer usikker og farligere for alle, sa han på en pressekonferanse.

Flere kriser truer. Verden brenner som følge av klimakrisen, pandemien er ikke over og atomtrusselen henger over oss. Erna Solberg er helt enig i virkelighetsbeskrivelsen til Guterres.

- Alarmerende

- Det viser hvor alarmerende situasjonen vi er oppe i. Vi skulle ha det vi kaller «the decade for action» på bærekraftsmålene. Det har vi ikke fått til første året. Tvert imot har vi gått feil vei, sier Solberg til Dagbladet på vei inn til FN.

Guterres trekker blant annet fram klimakrisen, covid-19, «krigen mot vitenskapen» og diskriminering som de store problemene verden står overfor. I rapporten peker han også blant annet på diskriminering, ulikhet og urettferdighet, og at konspirasjonsteorier og løgner skaper splid mellom samfunnene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer