Slår alarm: - Har aldri skjedd før

Forskere frykter en dominoeffekt som kan ramme polare områder.

BEKYMRET: Havisen over Laptevhavet i Sibir har fortsatt ikke begynt å fryse til is. Det bekymrer forskere. Her Nordvestpassasjen som får sol fra 2017. Foto: David Goldman / AP/NTB.
BEKYMRET: Havisen over Laptevhavet i Sibir har fortsatt ikke begynt å fryse til is. Det bekymrer forskere. Her Nordvestpassasjen som får sol fra 2017. Foto: David Goldman / AP/NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vanligvis pleier et lag av is å legge seg over Laptevhavet i Sibir om høsten.

Nå nærmer vi oss november med stormskritt, og for første gang noensinne har vannet fortsatt ikke fryst til is.

Det skriver The Guardian, som har pratet med forsker Zachary Labe ved Colorado State University.

- Et slikt fravær av is har aldri skjedd før. Uten en systematisk reduksjon av klimautslipp står vi overfor isfrie somre, skriver Labe i en uttalelse til avisa.

Advarer

Ifølge forskere har ikke vannet begynt å fryse på grunn av den unormale varme sommeren, og høsten som har vært i nordlige Russland.

Havtemperaturene i området har økt til fem grader over gjennomsnittet, ifølge avisa.

2020 har vært et uvanlig varmt år, og i Sibir ble det satt nye varmerekorder i sommer. Da kom meldingene om rekordvarme og skogbranner tett.

NASA ADVARTE: Allerede 27. april advarte USAs romforskningsorganisasjon NASA om brannene i Sibir, og la ut dette satellittbildet. Video: NASA Vis mer

- Vår første isfrie sommer

Og problemene som følge av den varme sommeren ser ut til å fortsette.

Forskeren advarer nå om en dominoeffekt som kan ramme polare områder.

- 2020 er nok et år som samsvarer med et raskt skiftende Arktis. Uten en systematisk reduksjon av klimautslipp vil sannsynligheten for vår første isfrie sommer fortsette å øke, skriver forskeren til The Guardian.

- Frustrerende

Også fysiker Stefan Hendricks ved Alfred Wegener Institute er ser bekymringsfullt på dagens situasjonen.

- Det er mer frustrerende enn sjokkerende. Vi har advart om dette lenge, men har blitt møtt med liten respons fra myndigheter, sier Hendricks til avisa.

Laptevhavet blir kalt «isens fødested». Ifølge avisa dannes isen langs kysten av Sibir i løpet av høsten, før den driver til Framstedet mellom Svalbard og Grønland.

NY OPPDAGELSE: Forskere har oppdaget denne lyden fra Antarktis, som egentlig har en frekvens som ingen mennesker kan høre. Video: CNN Vis mer

- Kan bare bli verre

Temperaturene i arktiske strøk stiger raskest fordi havstrømmene førte varmen mot polene, og is og snø smeltet. Det førte til at russiske byer i Arktis opplevde helt ekstraordinære temperaturer i sommer.

- Det som skjer nå, er konsekvensen av fortida og utslipp fra industrien. Det som vil skje her de neste 40 åra, er allerede avgjort på grunn av det som har vært. Vi får ikke gjort noe med det. Derfor bør vi også være bekymret - det kan bare bli verre, sa Thomas Smith ved London School of Economics til Reuters den gang.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer