Tolletaten:

Slår alarm: - Ingen er skjermet

Ansatte hos Tolletaten forteller om bemanningskrise og misnøye. - Seniorene er lei og føler seg lite verdsatte, mens de unge slutter, sier forbundsleder.

KRITISK: Fagforeningslederen tegner et dystert bilde av situasjonen hos Tolletaten. Her fra en kontroll ved Svinesund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Fagforeningslederen tegner et dystert bilde av situasjonen hos Tolletaten. Her fra en kontroll ved Svinesund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er mye misnøye i Tolletaten nå, og situasjonen er kritisk. Jeg har ikke opplevd noe i nærheten av dette på mine 26 år i etaten.

Slik oppsummerer forbundsleder i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, tilstanden på sin egen arbeidsplass. Lederen i Tolletatens fagforening forteller at hun bare i 2021 har sett flere titalls tollere forsvinne fra jobben.

Nå slår hun full alarm om det hun forespeiler vil bli enda verre i årene som kommer.

- Utfordringen vår mer enn noe annet, er at mange unge i operativ tjeneste slutter og vi har høy gjennomsnittsalder. Det er kritisk allerede nå, og vil bli enda verre i løpet av de kommende par årene, sier Schaug.

BORTVIST: En utenlandsk statsborger ble bortvist på grensa inn til Norge, og prøvde andre metoder for å komme seg inn. Reporter: Bjørge Dahle Johansen. Video: Tolletaten Vis mer

- Ingen er skjermet

I høst startet de første studentene på det helt ferske bachelorstudiet i Stavanger for å bli toller. Det treårige utdanningsløpet erstattet da det tidligere betalte studiet som tollaspirant.

Men forbundslederen mener omlegginga og antallet studieplasser er langt unna det man trenger for å kompensere for ansatte som går ut av Tolletaten. Hun tegner et svært kritisk bilde av situasjonen det medfører langs svenskegrensa.

- De første bachelorstudentene er ferdigutdannet i 2024, og den tida har vi ikke. Det er 45 plasser på studiet, er vi heldige får vi kanskje 20 personer derfra om tre år. I mellomtida risikerer vi å miste opp mot 200 på grunn av pensjon eller at de sier opp selv. Da snakker vi enorme utfordringer langs hele grensen, fra sør til nord. På både store og små tollsteder. Ingen er skjermet. Ikke en gang Svinesund eller Gardermoen, sier Schaug.

BEKYMRET: Karin Tanderø Schaug er svært bekymret over utviklinga hos Tolletaten. Foto: Norsk Tollerforbund
BEKYMRET: Karin Tanderø Schaug er svært bekymret over utviklinga hos Tolletaten. Foto: Norsk Tollerforbund Vis mer

- Risikosport

I tillegg til for lav rekruttering, har den nye utdanninga ifølge Schaug ført til at ansatte nå stiller spørsmål omkring den nye bachelorutdanningen. De lurer ifølge forbundslederen på om endringen vil føre til at dagens tollere utkonkurreres av framtidas bachelorstudenter når det kommer til stillinger og karrieremuligheter.

Men bekymringene fagforeningslederen har omkring egen arbeidsplass stopper ikke der. Under pandemien har en omfattende omorganisering pågått hos Tolletaten. En endring Schaug opplever som en forskyvning av ressursene i feil retning.

- På lik linje med mange andre virksomheter, var pandemien krevende. Dette får konsekvenser og flere tollere ser seg om etter andre jobber. Det er frustrerende at vi opplever liten vilje til å beholde tollere som får nye jobber, samtidig som det er en økende tilsetning av ansatte i stabsroller eller andre kontorjobber, sier hun til Dagbladet, og legger til:

- Situasjonen slik den framstår nå er risikosport og vi etterlyser stadig tiltak fra arbeidsgiver. Vi opplever at de begynner å våkne, men det er altfor seint. Seniorene er lei og føler seg lite verdsatte, mens de unge slutter på grunn av lave lønninger og få karrieremuligheter. Jeg har lyst til å rope «hva var det vi sa?», men nå må vi prøve å løse dette sammen.

FUNN: Slik så en av testene som dukket opp fra utlandet ut. Foto: Tollvesenet Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Forståelse, men helt feil

Tolldirektør Øystein Børmer er ikke overrasket over misnøyen og uroen som brygger blant de ansatte. Han forklarer at tilnærmet samtlige ansatte påvirkes av det han beskriver som store endringer hos Tolletaten.

- Nesten alle ansatte hos oss er omorganisert i løpet av de siste årene, blant annet som følge av at vi setter inn ressurser på nye oppgaver som analyse og utvikling av nye verktøy. Det er naturlig at det medfører urolighet internt, og jeg forstår de ansatte, sier Børmer.

Samtidig understreker han at det er et sammensatt bilde som ligger bak endringene. En årlig økning på flere prosent i både varestrøm og reisende som passerer grensa, setter ressursene hos etaten på prøve.

BEKREFTER: Tolldirektør Øystein Børmer bekrefter at det er en nedgang av tollere, men avviser at det skyldes oppbemanning på kontoret. Foto: Bård Gudim / Tolletaten
BEKREFTER: Tolldirektør Øystein Børmer bekrefter at det er en nedgang av tollere, men avviser at det skyldes oppbemanning på kontoret. Foto: Bård Gudim / Tolletaten Vis mer

Han bekrefter at det på tross av dette er en reell nedgang av tollere, men avviser at det kuttes i stillinger på grensa på bekostning av det Schaug betegner som stab og kontoransatte.

- I mine øyne blir det helt feil å framstille dette som en vekst i kontoransatte på bekostning av tollere. Vi leter etter og utvikler nye måter å løse oppdraget vårt på, deriblant med ansatte som jobber andre steder enn på grensa. Driftsrammene er under press, men det påvirker også etaten på andre områder. Vi har behov for nye ansattgrupper, samtidig som vi har utfordringer med å få tak i nye tollere, sier Tolldirektøren.

- Hva mener du må til for at bemanningssituasjonen skal bli tilfredsstillende?

- Det er et flerdelt svar på det. Men vi må få fullført omstillingen vi er i gang med, så må den nye utdanningen komme på plass og ferdigutdannede bli klare for arbeid. I tillegg må det over tid sørges for at vi har en balanse mellom oppgaver, ambisjoner og ressurser, sier Bømer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer