Tolletaten:

Slår alarm: - Ingen er skjermet

Ansatte hos Tolletaten forteller om bemanningskrise og misnøye. - Seniorene er lei og føler seg lite verdsatte, mens de unge slutter, sier forbundsleder.

KRITISK: Fagforeningslederen tegner et dystert bilde av situasjonen hos Tolletaten. Her fra en kontroll ved Svinesund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
KRITISK: Fagforeningslederen tegner et dystert bilde av situasjonen hos Tolletaten. Her fra en kontroll ved Svinesund. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det er mye misnøye i Tolletaten nå, og situasjonen er kritisk. Jeg har ikke opplevd noe i nærheten av dette på mine 26 år i etaten.

Slik oppsummerer forbundsleder i Norsk Tollerforbund, Karin Tanderø Schaug, tilstanden på sin egen arbeidsplass. Lederen i Tolletatens fagforening forteller at hun bare i 2021 har sett flere titalls tollere forsvinne fra jobben.

Nå slår hun full alarm om det hun forespeiler vil bli enda verre i årene som kommer.

- Utfordringen vår mer enn noe annet, er at mange unge i operativ tjeneste slutter og vi har høy gjennomsnittsalder. Det er kritisk allerede nå, og vil bli enda verre i løpet av de kommende par årene, sier Schaug.

- Ingen er skjermet

I høst startet de første studentene på det helt ferske bachelorstudiet i Stavanger for å bli toller. Det treårige utdanningsløpet erstattet da det tidligere betalte studiet som tollaspirant.

Men forbundslederen mener omlegginga og antallet studieplasser er langt unna det man trenger for å kompensere for ansatte som går ut av Tolletaten. Hun tegner et svært kritisk bilde av situasjonen det medfører langs svenskegrensa.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.